AKTUELNO

Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

U Srbiji je od početka oktobra registrovano 93 pacijenta obolela od malih boginja, a epidemija je prijavljena u Beogradu, srpskim enklavama na KiM, Bujanovcu, Kraljevu.

Najmlađi pacijent je beba od tri meseca, a najstariji ima 48 godina, dok je najveći broj obolelih među mlađima od pet i starijim od 20 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Foto: Printscreen Youtube

Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod sedam obolelih osoba.

Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadžora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Srbiji.

To podrazumeva prijavu sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, zdravstveni nadžor, epidemiološki nadžor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica.

U skladu sa predloženim merama Instituta Batut intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Pročitajte još: LEKARI ZA TV PINK: Da li je vakcina bezbedna i da li je jedini način borbe protiv MALIH BOGINJA? (VIDEO)

#Boginje

#Epidemija

#Srbija

'