AKTUELNO

Škola ima obavezu da u roku od dva dana od saznanja za nasilje pokrene vaspitno-disciplinski postupak i da ga vodi, upozorava Milja Krivokuća iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete.

U konkretnom slučaju vršnjačkog nasilja u Aranđelovcu, treba da se sprovede vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika, rekla je Krivokuća i objasnila da taj postupak podrazumeva ne samo utvrđivanje činjenica, već jasno definisanje vaspitnog rada za period od 30 dana, kada se i okončava vaspitno-disciplinski postupak.

Taj postupak, prema njenim rečima, definiše šta radi škola, odeljenski starešina, nastavnici, stručni saradnici, na koji način se roditelji i ostale institucije uključuju, ali podrazumeva i podršku drugih sistema za socijalni rad, a nakon toga, gleda se da li su date mere dale rezultat ili ne i u skladu sa tim se izriče vaspitno-disciplinska mera koja je predviđena zakonom.

A da li će roditelji nasilne dece u Aranđelovcu, prema novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, biti kažnjeni između 30.000 i 100.000 dinara, Krivokuća kaže zavisi:

- Što se tiče tih kaznenih mera, nama je akcenat na vaspitnom radu, a ako bude bilo nužno onda se sprovode i te restriktivnije mere - rekla je Krivokuća i dodala da ponašanje roditelja zavisi od slučaja do slučaja.

- Činjenica je da svaki roditelj voli svoje dete i da mu je njegov interes na prvom mestu, ali to ne znači da na pravi način pristupa problemu što je i razumljivo, jer ni samim roditeljima nije lako ukoliko njihova deca trpe nasilje, ili ga vrše pa imamo najrazličitije primere od toga da ne razgovaraju otvoreno sa detetom koje je žrtva ili da pokušavaju da pronađu opravdanje za dete koje vrši nasilje  - kaže Krivokuća.

Republička prosvetna inspekcija, predstavnici školske uprave Kragujevac i predstavnici grupe za zaštitu od nasilja juče su posetili Tehničku školu "Mileta Nikolić", kaže Krivokuća i dodaje da su tamo prikupljene sve potrebne informacije o konkretnom slučaju, obavljeni razgovori sa direktorom, stručnim licima i timom za zaštitu od nasilja, kako bi se ispitalo šta je škola preduzela, ali i dale neke konkretne mere i predlozi oko daljeg procesa.

Takođe, kaže da je i održan sastanak sa direktorima i stručnim saradnicima svih osnovnih i sredninjih škola u Aranđelovcu, radi razmene informacija i unapređivanja rada na zaštiti od nasilja. "Ako govorimo o zakonskoj osnovi, škole treba da pristupaju u skladu sa novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a takođe imaju Pravilnik o primeni protokola za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja", rekla je Krivokuća.

Smatra da je nasilje generalno bolest društva, a da je vršnjačko nasilje specifično vršnjačkom kontekstu i kada se govori o obrazovnom sistemu, pored podrške svih drugih sistema, naglašava da je jako važno raditi na razvijanju empatije, veština komunikacije, tolerancije, konstruktivnog rešavanja konflikta.

- Lek je u delovanju svih sistema, u koordinisanoj akciji, jer, obrazovanje može da pruži jedan vid podrške, ali nekada je zaista neophodno da se uključe i zdravstveni, socijalni sistemi, policija i tužilaštvo. Škola ne može da se posmatra izolovano, to je prilično kompleksno - smatra Krivokuća.

#Kazna

#Vršnjačko nasilje

'