AKTUELNO

Samo čovek bez uma može da kaže kako Srbija treba da dokaže da je Gračanica srpska! Kosovo i Metohija su žila kucavica našeg naroda još od 11. veka, poručuje Amfilohije.

Obezumljeni, propali političar Saša Janković ne zna šta priča, jer samo neko ko je potpuno ostao bez uma može da izjavi kako Srbija tek treba da dokaže da su manastiri Gračanica i Dečani srpski!

Ovim rečima mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odgovorio je juče na najnoviju provokaciju lidera Pokreta slobodnih građana koji je u intervjuu za RTV rekao kako srpske svetinje, zadužbine Nemanjića, pripadaju lažnoj državi Kosovo!?!

Bruka i sramota

Mitropolit poručuje Jankoviću da je tačno da se Gračanica i Dečani nalaze na Kosmetu, ali ga podseća da je to sveta srpska zemlja i žila kucavica našeg naroda.

- Te svetinje su deo srpske kulturne baštine, a Kosovo i Metohija su žila kucavica srpskog bića još od 11. veka i kralja Bodina Vojislavljevića. Srpski manastiri na Kosmetu nikako i nikada ne mogu biti deo kulturne baštine neke lažne države Kosovo, koju Janković, koliko vidim, na našu bruku i sramotu naziva demokratskom državom... - ističe mitropolit Amfilohije, dodajući da ne može čudu da se načudi da je Janković mogao da izgovori tako nešto!

- Kako neko ko sebe smatra Srbinom i ko je pritom još iz Loznice, a uz to se i kandiduje za predsednika Srbije, može da izjavi takvu glupost?! - pita se Amfilohije.

Podsetimo, propali dosovski predsednički kandidat Saša Janković prekjuče je, komentarišući to što Priština manastire Dečane i Gračanicu navodi kao kosovsku kulturnu baštinu, odgovorio:

- Na Srbiji je da dokaže da to nije tako. Mi treba da dokažemo da su Dečani i Gračanica srpski...

Janković je istom prilikom posredno priznao Kosovo kao "demokratsku državu"!?!

- Nikada ne bih potpisao nešto što znači da je Kosovo nezavisno od strane Srbije, ali neću stajati na putu razvoja Kosova kao demokratske države - odvalio je Janković.

Na ovakve skandalozne poruke, potpredsednik SNS Marko Đurić odgovara da je Janković napravio "nezapamćen skandal nezamislivih razmera".

- Sada je jasno zašto Janković, dok je u dva mandata bio zaštitnik građana, nije napisao nijedno slovo o položaju Srba na KiM. Posle ove izjave, Janković više nije ni politikant u potrazi za jeftinim poenima, već bestidni velikoalbanski lobista - kaže Đurić, dodajući da nije ni očekivao da će Janković postupiti normalno i odgovorno, i ponuditi neke ideje o tome kako popraviti položaj Srbije ili našeg naroda na KiM.

Marković: Bez razuma

Ni istoričar i potpredsednik SPS Predrag Marković ne može da veruje da neko ko se navodno ozbiljno bavi politikom može da izjavi ovako nešto što se kosi sa "zdravim razumom". - Reći da Srbija mora da dokazuje da su Dečani i Gračanica deo njene kulturne baštine i priznavati Kosovo kao državu je krajnje neozbiljno, a osim toga je i u suprotnosti sa istinom i zdravim razumom. Kada se osporava nešto oko čega postoji potpuni konsenzus u javnosti zarad jeftinog politikanstva, onda to ne govori u prilog tome da je reč o ozbiljnom političaru koji pretenduje da bude državnik - naglašava Marković, podvlačeći da se kroz istoriju nijedan ozbiljan državnik nije na ovaj način odricao kulturne i druge baštine svog naroda.

#Dečani

#Saša Joksimović

'