AKTUELNO

Mir, stabilnost, održavanje fiskalne stabilnosti, ekonomski rast i saradnja sa državama regiona, Evrope i sveta su prioriteti Srbije i u narednoj godini, izjavila je danas predsednica Skupštine Maja Gojković.

Govoreći na konferenciji "Ekonomist - Svet u 2018", Gojkovićeva je navela da je današnje vreme, vreme promenljive geo-političke relanosti u kome prete globalne opasnoti poput terorizma, sajber kriminala, migracija, klimatksih promena...

Ti izazovi, kazala je, ne zaobilaze ni Srbiju, koja zajedno sa ostatkom sveta mora da nađe odgovor na njih.

- Sama EU se suočava sa političkim, ekonomskim i bezbednosnim izazovima, Bregzit, Katalonija, sve nas to opominje da moramo da sagledamo u svim ovim okolnostima poziciju Srbije polazeći od naših nacionalnih i držacnih interesa - navela je Gojkovićeva.

Kao najvažnije ciljeve u narednoj godini je označila očuvanje samostalne spoljne politike, kao i regionalne stabilnosti, kao i održanje kursa fiskalne stabilnosti i ekonomskog rasta.

Najvažniji spoljnopolitički ciljevi Srbije u narednoj godini ostaju, kazala je, članstvo u EU, kao i očuvanje najboljih odnosa sa Rusijom, Kinom i SAD.

Predsednica parlamenta je ukazala da je juče zaključena rasprava o budžetu pokazala da su "hrabre reforme koje je pokrenuo Aleksandara Vučić dovele do stabilzacije javnih finansija, povećanja plata i penzija, posrat direktnih stranih inevstiicija".

- Možemo reći da će Srbija živeti bolje u 2018. Mi ćemo raditi na poboljšanju privrednoj ambijenta, tu se Srbija nalazi na dobrom putu.

Srbija želi da sarađue sa svojim neposerdnim okruženjem i čitavom međunarodnom zajednicom, a jedan od prioriteta su dobri odnosi u regionu", navela je.

Ocenila je da se saradnja u regionu unapređue, ali ne brzinom kojom bismo, kako je rekla, mi hteli.

I dalje, primetila je, ima teznija, neprimerene retorike, ali je smatra važno da Srbija istrajava u stavu da moramo da pronađemo zajedničke interese i da se region, pr esvega ekonomski, poveže.

Zaključuje, da u svetu u kome je nepredvidivost jedina izvesnost, moguće dati odgovore na izazove samo kroz hrabre, odlučen i otvorene odgovore.

- Samo tako Srbija može da ispuni očekivanja građana, da održimo mit i stabilnost jer je to ključ napretka i razvoja za nas i naš region - kazala je Gojković.

#Ekonomija

#Maja Gojković

#Mir

'