AKTUELNO

Za šest meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, hitne mere su izrečene u blizu oko 7.500 slučajeva, izrađeno je više od 4.000 individualnh planova za zaštitu žrtve, a razmatrano je ukupno više od 20.000 slučajeva nasilja, među kojima su i prijave od pre 1. juna.

- To znači da je u 7.500 slučajeva nasilnik bio udaljen iz stana ili mu je izrečena zabrana prilaska žrtvi na period od 30 dana. Pored toga, kooridinacione grupe izradile su više od 4.000 individualnih planova kojima se utvrđuje koje sve konkretne mere treba preduzeti konkretno kako bi se određenoj žrtvi pomoglo -  rekla je danas novinarima ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je ukazala da je tokom prvih šest meseci primene zakona razmatrano više od 20.000 slučajeva nasilja jer su nadležni organi postupali i po u Uputstvu saveta za borbu protiv nasilja koju je formirala Vlada Srbije.

- To znači da se ne razmatraju samo novi slučajevi nasilja, već da tužilaštvo razmatra i prijave koje su podnošene i pre stupanja zakona na snagu - ukazala je Kuburović.

Ona je naglasila da ovi podaci pokazuju da se zakon efikasno primenjuje i ima preventivno delovanje, što je i bio cilj njeogvog donošenja.

- Podaci pokazuju da i postoji sinergija svih organa koji treba da primenjuju zakon da koordinirano rade i utvrđuju koje sve t mere treba preduzeti konkretno kako bi se određenoj žrtvi pomoglo - naglasila je ministarka.

Pročitajte još: Gojković: Mir, stabilnost, ekonomski rast prioriteti i u 2018.

#Ministarstvo pravde

#Nela Kuburović

#žrtve

'