AKTUELNO

Nakon dvodnevnog zasedanja, Mešovita komisija za sukcesiju odlučila je da rad nastavi u martu, do kada bi predstavnici država sukcesora trebalo da sa svojim vladama usaglase stavove o određenim pitanjima i kako bi se prikupile neophodne informacije o objektima koji su predmet sukcesije.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je Tanjugu da je 19. sednica Komisije dogovorom država sukcesora prekinuta, pošto svi nisu imali usaglašene stavove o nekim pitanjima, kao ni stavove svojih vlada.

- U vremenu koje je pred nama treba da zatraže taj mandat od svojih država, jer ima nekih pitanja o kojima je izvesno da će morati da se izjasne i njihove vlade.To je brisanje jednog broja objekata koji evidentno ne mogu biti više u sporazumu o sukcesiji - precizirao je Odalović.

To vreme će takođe biti iskorišćeno i za pribavljanje novih informacija od država u kojima se objekti nalaze, jer se ispostavilo da je imovinsko pravni status nekih objekata veoma sporan, dodao je Odalović.

On je napomenuo da se u radnoj atmosferi tokom dva dana raspravljalo o svim pomenutim pitanjima, te da očekuje da će sastanak biti nastavljen u Beogradu krajem marta.

Odalović je ranije rekao da je jedna od tačaka zajednička prodaja pet objekata: dva u Njujorku - zgrada Misije i rezidencija, kao i objekata u Bonu, Tokiju i Bernu, kao i razmatranje pitanja "sudbine" četiri velika diplomatska kompleksa - u Adis Abebi, Nju Delhiju, Moskvi i Braziliji, kao i objekata u Kopenhagenu i Varšavi.

#Veljko Odalović

'