AKTUELNO

Krvava godina u Americi.

Oružano nasilje u SAD dostiglo je rekordno visoku stopu u 2017. godini, sa više od 60.000 incidenta u kojim je poginulo oko 15.000 ljudi, navodi se u izveštaju neprofitne organizacije koja vodi statistiku o oružanom nasilju, prenosi "Glas Amerike".

Masakr, koji se 1.oktobra dogodio u Las Vegasu, spada u najsmrtonosnije slučajeve masovne pucnjave koju je izvela jedna osoba, zabeležen u novijoj američkoj istoriji.

Stiven Padok pucao je na 22.000 posetilaca koncerta iz svoje hotelske sobe, ubio 60 ljudi, a ranio stotine. U policiji je saopšteno da Padok nije imao veze sa međunarodnim teroristickim grupama, kao ni kriminalni dosije.

Oko mesec dana kasnije, u crkvu u Teksasu, ušetao je napadač i počeo da ispaljuje hice, usmrtivši 26, a ranivši 20 prisutnih na nedeljnoj misi. Policijski zvanicnici saopštili su da je napadač planirao da oduzme što više života.

Na koncertu u gradu Litl Rok u Arkanzasu, 1. jula u jutarnjim časovima, dogodila se pucnjava u kojoj je ranjeno 28 osoba.

Još jedan od napada dogodio se 14. juna, kad su kongresmen Stiv Skalis i još tri osobe ranjeni tokom bejzbol treninga izvan Vašingtona.

U arhivi oružanog nasilja masovna pucnjava definisana je kao incident u kojem bude ranjeno ili ubijeno četiri ili više osoba, a u Americi je bilo više od 340 takvih slucajeva tokom 2017. godine.

#Amerika

#Pucnjava

#SAD

#Ubistvo

'