AKTUELNO

Poslednji napadač je ubijen danas po podne po lokalnom vremenu, više od 12 sati nakon što je napad počeo.

Talibani su danas preuzeli odgovornost za napad na hotel "Interkontinental" u Kabulu, saopštivši da je pet naoružanih napadača u samoubilačkim prslucima uzelo na nišan strance i avganistanske zvaničnike.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da su pobunjenici prvobitno planirali da hotel napadnu u četvrtak uveče, ali su napad odložili jer se u to vreme tamo održavala svadba, a oni su želeli da izbegnu civilne žrtve, prenosi AP.

Foto: Tanjug AP

Portparol avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Nadžib Vaniš rekao je danas da je opsada hotela, koja je počela u subotu uveče, okončana nakon više od 12 sati, pri čemu su bezbednosne snage ubile sve napadače.

Poslednji napadač je, prema njegovim rečima, ubijen danas po podne po lokalnom vremenu, više od 12 sati nakon što je napad počeo.

On je rekao da je u napadu ubijeno šest osoba, među kojima su jedan neimenovani stranac i jedan zvaničnik iz oblasti telekomunikacija iz zapadne provincije Farah, koji je prisustvovao konferenciji u hotelu.

Još šest osoba, među kojima su trojica pripadnika bezbednosnih snaga, ranjeno je u napadu na ovaj luksuzni hotel pod jakim obezbeđenjem, koji je popularan među strancima i avganistanskim zvaničnicma.

Foto: Tanjug AP

Grupa napadača uzela je sinoć za taoce ljude u hotelu i satima se suprotstavljala bezbednosnim snagama. Prvobitni izveštaji pominjali su četiri napadača. Prva dvojica ubijena su sinoć.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova kazao je da broj žrtava ipak manji nego što se prvobitno strahovalo, pošto je uspešno evakuisano 153 ljudi, među kojima je 41 stranac.

Rojters navodi da se sa svetlom novog dana u Kabulu ukazao gust crni dim koji kulja iz zgrade hotela blizu kojeg se nalazi nekoliko oklopnih vozila vojske SAD opremljenih teškom artiljerijom, kao i jedinice avganistanske policije.

Foto: Tanjug AP

Navodi se da je napad usledio samo nekoliko dana nakon što tamošnja američka ambasada izdala upozorenje na moguće napade na hotele u Kabulu.

Pročitajte još: Okončana opsada hotela: Uzeli taoce i ubijali redom, rat sa specijalcima trajao satima

#Hotel

#Kabul

#Napad

#Talibani

'