AKTUELNO

Američki potpredsednik Majk Pens doputovao je danas u posetu Izraelu, gde će se sutra sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Netanjahu je, obraćajući se jutros članovima svog kabineta, rekao da je Pens "veliki prijatelj države Izrael", prenela je agencija Rojters.

Na aerodromu u Tel Avivu, američkog potpredsednika je dočekao izraelski ministar turizma Jariv Levin, a Pens, uoči odlaska, nije davao nikakve izjave novinarima.

Pens je otputovao na Bliski istok uprkos blokadi u kojoj se našla američka vlada.

Foto: Tanjug

To je poseta najvišeg ranga regionu od kako je američki predsednik Donald Tramp, 6. decembra, odlučio da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela i započne proces preseljanja američke ambasade tamo.

Ta Trampova odluka je razbesnela Palestince, a Tramp je u međuvremenu obelodanio i da će uskratiti pomoć Palestincima jer, prema njegovim rečima, ne žele da pregovaraju sa Izraelom.

Foto: Pixabay.com

S obzirom da Palestinci bojkotuju Pensa, mali su izgledi da će poseta doprineti izgradnji mira, ocenila je britanska agencija.

Pens je u Egiptu izjavio da će Vašington podržati rešenje dve države za Izraelce i Palestince, ako bi se obe strane s tim saglasile.

Tokom današnje posete Jordanu, Pens je rekao da će Vašington biti posvećen očuvanju "status kvo" za sveta mesta u Jerusalimu, svetom gradu i za Jevreje i muslimane i hrišćane.

#Benjamin Netanijahu

#Izrael

#Majk Pens

'