AKTUELNO

Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, četvrta po redu, počela je danas u Budimpešti, a na dnevnom redu su započeti projekti, regionalna saradnja i unapređenje sveukupnih bilateralnh odnosa Beograda i Budimpešte. Sednica je počela oko 11.30 sati.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban svečano dočekao srpsku koleginicu Anu Brnabić, koja predvodi delegaciju Vlade Srbije.

Foto: Tanjug

Nakon sednice biće potpisano deset sporazuma o saradnji, i to, kako je rekla premijerka Brnabić, devet međudržavnih sporazuma i jedan u privatnom sektoru, koji se, prema njenim rečima, odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu malina u Arilju.

Predsednici dve vlade, Viktor Orban i Ana Brnabić, obratiće se medijima posle potpisivanja sporazuma.

Kasnije u toku dana, Brnabić će se sastati i sa predsednikom Mađarske Janošom Aderom, a zatim će se obratitu učesnicima Privrednog foruma Mađarska - Srbija.

Foto: Tanjug

Zajedničko zasedanje dve vlade u Budimpešti ovoga puta je u novom političkom kontekstu jer dolazi tri dana nakon sto je u Strazburu predstavljena Strategija Evropske unije o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.

Inače, mađarski premijer Viktor Orban je u nedavnom razgovoru u Budimpešti sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, Ištvanom Pastorom, potvrdio posvećenost njegove vlade proširenju EU na Zapadni Balkan rekavši da je to i prvorazredni interes vojvođanskih Mađara.

Foto: Tanjug

Ovaj format političke saradnje Srbije i Mađarske ustanovljen je u Beogradu u julu 2014, zatim je Budimpešta bila domaćin 2015. da bi treći susret bio organizovan u novembru 2016. godine u Nišu.

Takav oblik saradnje Srbija i Mađarska praktikuju najčešće u odnosu na sličnu praksu u okruženju, a jedino Nemačka i Francuska dva puta godišnje, u proleće i jesen, organizuju zajedničke sednice svojih vlada radi sklađivanja međudržavnih interesa.

#Mađarska

#Srbija

#Vlada

'