AKTUELNO

Protiv 43 osobe koje su javno pozvale roditelje da ne vakcinišu svoju decu MMR vakcinama podnete su krivične prijave. Od njih se očekuje da svoje tvrdnje da su vakcine štetne potkrepe odgovarajućim dokazima.

Miroljub Petrović iz Centra za prirodnjačke studije, protiv koga je takođe podneta prijava, ukazuje da u 18 od 28 zemalja EU vakcinacija nije obavezna, kao i u većini zemalja u svetu.

Mi ni na koga ne vršimo pritisak, ali smatramo da vakcinacija trebalo da bude stvar izbora, rekao je Petrović gostujući u emisiji Novo jutro na Televiziji Pik.

Kako je dodao, njegov stariji sin koji je vakcinisan i ima 24 godine, nedavno je od mlađe sestre dobio boginje.

- Dobio je plikove po celom celu, a to se ne bi desilo da nije vakcinisan. Ko mlađeg deteta je sve prošlo za nekoliko dana, kao prehlada – smatra Petrović i dodao da su od malih boginja većinom obolele odrasne osobe koje su vakcinisane.

Doktor Tomislav Stevanović, iz udruženja Pedijatrija zasnovana na dokazima, koje je podnelo krivične prijave protiv predstavnika antivakcionog lobija kaže da je cilj da se zaustavi njihova propaganda i  da im se pruži mogućnost da na legalan način dokažu svoje tvrdnje.

- Cilj je da se iz društvenih mreža ii z medija, premestimo na sud i u tužilaštvo gde bi se dokazalo da li je štetna njihova inicijativa ili možda vakcinacija - rekao je Stevanović za Novo jutro, ukazavši da među članovima tog udruženja ima najmanje lekara, a najviše roditelja.

- Sigurno da osobe koje su javno pozivale roditelje da ne vakcinišu decu, imaju odgovornosti i za širenje epidemije. Postoje načini da se pokrene inicijativa za promenu zakona - dodao je on.

Kako tvrdi, grupe koje traže da roditelji imaju izbor, zapravo su protiv vakcinacije.

Snežana Terzić, predstavnica Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju, međutim ističe da se to udruženje zalaže za mogućnost izbora.

- Cifra od 1.800 obolelih koju mediji pominju je naduvana i lažna. Torlak je potvrdio da se radi o 530 laboratorijskih potvrđenih slučajeva, a prva dva su bila vakcinisana deca - navele je Terzić za Novo jutro.

- Udruženja koja Stevanović pominje su fiktivna, nisu zavedena u APR i nije tačno da farmaceutske kompanije nemaju ništa sa tim. Već početkom epidemije u oktobru Farmaceutska kuća koja nas snabdeva sa MMR vakcinom "Glaksusmidklajn" odžrala je u Nišu stastanak sa pedijatrima, na kojem je usvojena deklaracija da će se zajednički zalagati protiv antivakcionog lobija - ukazala je ona.

Kako je dodala, dete je vakcinisala dok nije saznala za moguće posledice vakcine i sada žali jer je to činila.

- Za šta sam kriva? Jer mislim svojom glavom i zato što hoću da odlučujem o svom detetu? Sistem u Srbiji je uređen tako da lekari da bi produžili svoju lekarsku licencu moraju da pohađaju sastanke sa farmacijom, a to je sukob interesa.  Odgovornost za posledice vakcine ne snosi niko, imamo grupu lekara koji bez ikakve odgovrnosti iznose lažne podatke ili delimične istine. Ja sam za izbor - navela je Stevanović.

#Vakcina

'