AKTUELNO

O odnosu između Srbije i Rusije, ulasku Srbije u Evropsku uniju, kao i situaciji na Kosovu, za NOVO JUTRO, pričao je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Tokom posete šefa Ruske diplomatije predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće menjati svoju politku prema Rusiji, bez obzira na eventualne pritiske da joj uvedemo sankcije.

- Ja sam ubeđen da Srbija nikada neće postati članica Evropske unije. Ona će biti tretirana kao lovište, kao mesto odakle se izvlače sirovine, devize. Oni nas drže u ovakvom stanju dobrog tržišta, gde svoje robe plasiraju bez ograničenja, i kao jeftinu radnu snagu. Kada god imaš da kupiš srpski proizvod ne kupuj strani - rekao je Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke.

Kako kaže, sa zapada svi koji dolaze prete, ucenjuju ili daju lažna obećanja.

- Ja najviše cenim posetu ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, ona je došla u pravom trenutku, obzirom na pritiske spolja. Predstavlja izraz maksimalne solidarnosti Rusije sa Srbijom, prožanje oslonca. Srbija bi trebala sa svoje strane neke korake da napravi, jer Rusija je itekako strpljiva a Srbija čeka, trebala bi Srbija što pre donese odluku da se ruskom osoblju u Srpsko-ruskom centru za humanitarne intervencije u Nišu, da potpuni diplomatski status - rekao je Šešelj.

Po njegovim rečima, ono što Rusi žele a rade, radiće svakako, ako imaju našu saglasnost. Centar je čisto himanitarni i to su pokazale i delegacije stranih ambasada koje su tamo boravile.

- To je stvar ponižavanja Srbije od strane zapada. Kako kažu, zainatili su se, ne smete dati Rusima diplomatski status u Nišu i gotovo. Mi bi trebali pametno da odigramo i da im damo taj status - rekao je Šešelj, i dodao:

- Pre izvesnog vremena sve su televizije pokazale Junkerov seksualni ispad. Eto, sa takvim ljudima imamo posla.

- Nema evropske perspektive, Nemci imaju u planu da smanjuju EU. Oni se kaju što su primili i Bugarsku i Rumuniju. To su uradili pod Američkim pritiskom, zato što su obe te zemlje odmah pristale da uđu u NATO. Nemcima je to otežavajuća okolnost, oni bi i njih voleli na izvolete kao i nas, i da ne moraju da ih pomažu - rekao je Šešelj.

Kako kaže, Hrvatska potražuje 11 hiljada hektara s tim što bi i Srbija imala pravo na jedan hektar sa jedne strane. - To je mostobran na Dunavu za prodor NATO u Srbiju. To se ne sme dati ni po koju cenu. Ja sam upozoravao da se ne sme igrati ni sa međunarodnim arbitražom. Srpska delegacija koju je predvodio Milošević je napravila strašnu grešku, što je prihvatila da jedan problem ostane ne rešen. Ostao je nerešen izlazak Republike Srpske na more, evo niko ga ni ne pokreće. Arbitražna komisija je dala sama sebi nova ovlašćenja i oštetila RS - rekao je Šešelj.

Po njegovim rečima, teza Srpskih radika bila je da se Rusija uključi u status sile zaštitnice. On je objasnio da se Rusija često u istoriji pojavljivala kao srpska sila zaštitnica, i da su i na Kosovu i Metohiji puno uradili za srpski narod. Kako kaže, mi moramo tražiti njihovo učešće.

Foto: Printscreen

- Ne može se bez EU doneti definitivna odluka, ali u međuvremenu EULEKS radi svoje na terenu. Ono što je trebalo da znači ustupak Srbima, od toga nema ništa. A Albanci  njeće odustati od svog cilja, sa njima nema definitivnog dogovora dok se velike sile međusobno ne usaglase - rekao je Šešelj.

On je izjavio da ga ne bi iznenadilo da Albanci planiraju i do Beograda da dođu, jer su oni nacija u biološkoj ekspanziji. Kako kaže, kod njih žena još služi samo za golu reprodukciju. I poenta je samo ispuniti normu.

- Ja razumem sve njihove zahteve i da sam na njihovom mestu i ja bih to tražio, nama su problem zapadne sile koje im povlađuju i kojima treba što veća površina koju će kontrolisati. A Albanci su idealni za to. Kada je dobro obučen i organizovan albanac im je odličan vojnik za borbe u islamskom svetu. Nema poslušnijeg naroda Amerikancima od Albanaca - rekao je Šešelj.

Šešelj tvrdi da Rusija ovako nastupa jer ona ne želi bilo šta da nameće Srbiji. - Sa ruske strane nismo imali nikakvo nametanje a mi insistiramo da se što više integrišemo sa Rusijom. Da budemo obezbeđeni na taj način čvrtim međudržavnim ugovorima o integraciji. Taj stepen itegracije. Poput Belorusije i još više. I to sve zavisi od nas - rekao je on.

Kako kaže on je protiv vojne neutralnosti. - Vojna neutralnost Austrije priznale su sve tadašnje evropske sile, Finske priznale su sve evropske sile, Švajcarska i Švedska odavno imaju,a li mi ne moćemo da se izborimo za takav status, to je bajka - rekao je Šešelj.

On je dodao da kada Rusi priskoče u pomoć oni će gaziti sve pred sobom. - Nema igre više sa Rusijom. Ali mi moramo obezbediti status u ruskom krilu da brane Srbiju kao što bi branila samu sebe. Nikako ne memo zapostaviti ni Kinu. Ona nam je pre svega više ekonomski ali biće u bućnosti i vojni - rekao je Šešelj.

#Kosovo

#Odnosi

#Rusija

#Vojislav Šešelj

'