AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je gambijskom kolegu Usaina Darboa preneo molbu da rukovodstvo njegove zemlje još jednom preispita odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

- Moja molba i predlog našim prijateljima iz Gambije bio je da još jednom preispitaju odluku koju su doneli bivša vlast i bivši predsednik 2009. o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer sve veći broj zemalja preispituje te odluke i ja sam izrazio nadu i našu želju da i Gambija preispita tu odluku - rekao je Dačić novinarima nakon sastanka.

Kako je rekao, upoznao je Darboa s tim šta se dešavalo proteklih godina i decenija, te da je reč o jednostranom aktu koji je i dalje predmet različitih mišljenja i osporavanja, kao i postoje zemlje koje su priznale, ali i veliki broj članica SB UN, poput Rusije i Kine, te drugih velikih zemalja muslimanskih, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ministar inostranih poslova Gambije Usainu Darbo rekao je da Gambija od kako ima novu vlast razmatra odluke koje je donela prethodna vlada, jer, kako je rekao, smatra da nisu bile sprovedene odgovarajuće procedure.

- Verujemo u ujedinjene države, protiv otcepljenja smo, to je jedna od odluka prethodnog režima, moraćemo da o tome vodimo razgovore i verujem da ćemo u bliskoj budućnosti možda biti u mogućnosti da najavimo nešto na zadovoljstvo obe strane, ali prvo moramo da ispoštujemo određene procedure - rekao je Darbo.

Dačić je takođe primetio da Srbija i Gambija imaju mnogo zajedničkih tema za saradnju u budućnosti.

- Spremni smo da unapredimo saradnju u svim segmentima, želimo da da u našu zemlju dođe predsednik Gambije i, naravno, želimo narodu Gambije što brži razvoj- preneo je Dačić, napominjući da je Srbiji, nakon političkih promena u Gambiji, čast da pomogne u razvoju te zemlje.

Dačić je dodao da je Darbo prvi zvaničnik iz Gambije koji je došao u našu zemlju posle mnogo godina, te poručio da je Srbija veoma zainteresovana da obnovi odnose sa zemljama sa kojima je imala dobru saradnju u vreme Titove Jugoslavije.

- Naravno da naši odnosi danas nisu tako dobri i razvijeni kao što su nekada bili, a nama je strateški interes da ih obnovimo. Podsetiću da je bivša Jugoslavija osnivač Pokreta nesvrstanih i da smo snažno podržavali borbu protiv kolonijaliznma afričkih naroda, da je na Titovu inicijativu napravljena organizacija Afričkog jedinstva i to se danas slavi kao Dan Afrike, 25. maja - podsetio je Dačić.

On je najavio potpisivanje protokola o saradnji između dva ministarstva, koji podrazumeva saradnju u različitim oblastima, ali i međusobnu podršku na međunarodnom planu, uz napomenu da postoji interes da se potpiše sporazum o saradnji u oblastima koje su od zajedničkog interesa.

- Ekonomska saradnja je veoma mala, postoji veliki prostor za povećanje robne razmene, te za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, vojne industrije, Spremni smo da pomognemo u obuci, obrazovanju, putem stipendiranja studenata iz Gambije. Takođe, spremni smo da pomognemo da se uspostavi saradnja u vojno-obrazovnoj oblasti, medicini, kulturi, sportu, borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma.. - naveo je ministar.

Značajna oblast koja bi mogla da uveća saradnju je turizam, primetio je Dačić i u tom smislu najavio mogućnost ukidanja viza.

Foto: Tanjug

Darbo je rekao da je njegova zemlja prethodne 22 godine imala veoma haotičan period i da sada želi da ima drugačiju vojsku, "koja služi ustavu, a ne pojedincima, što je ranije bio slučaj" i da bi u tom smislu, pripadnici gambijske vojske mogli da dobiju pomoć u obuci od Srbije, a takođe, pomenuo je turizam kao oblast o kojoj treba razgovarati.

Darbo je zahvalio domaćinu i naglasio da je osetio ljubaznost ljudi iz Srbije, te da ase osećao "kao da je došao kući" i da veruje da odnosi između Gambije i Srbije mogu dalje da jačaju, kao i da će to biti u skladu sa odlukama koje će, nada se, doneti u bliskoj budućnosti.

- Zahvalan sam na toploj dobrodošlici, ovo je početak uspešnog, toplog prijateljstva Gambije i Srbije - rekao je Darbo, kojeg je srpski kolega predstavio kao disidenta koji je dugo godina bio protivnik tadašnjeg predsednika (Jaija) Džame i koji je bio u zatvoru kao lider opozicije, a oslobođen je kada je Džama izgubio predsedničke izbore.

Pročitajte još: ČOVIĆ za NOVO JUTRO: Dobro je da Srbija ima saveznika kao što je Rusija (VIDEO)

#Gambija

#Ivica Dačić

#Poseta

'