AKTUELNO

Vodostaj Velike Morave opada kod Varvarina, a raste prema ušću u Dunav i kod Bagrdana (Jagodina) je prevazišao granicu redovne odbrane od poplava.

Načelnik Odelenja za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug Goran Kušić izjavio je danas da kod Bagrdana "još nije proglašen odbrana, ali je dato upozorenje nadležnim službama da pojačaju stalno prisustvo i dežurstvo na tom delu".

On je naveo da nivo Morave danas stagnira, da se sutra očekuje neznatan porast, te da se reka nije nigde izlila, osim na nebranjenin mestima, koja su predviđena za to.

Kušić je dodao da je ponovo otvoren lokalni put Čepure - Raševica kod Paraćina, koji je bio poplavljen, "jer se voda povukla".

On je dodao da je ponegde voda ušla u neke objekte, koji su izgrađeni između obale i nasipa gde je svaka izgradnja zabranjena, što može dovesti do problema zbog evakuacije ljudi i stvari.

Prema podacima lokalne Hidrološke stanice u Bagrdanu, vodostaj Velike Morave je danas 502 centimetra, za devet centimetara veći nego juče i prevazišao je redovnu odbranu od poplave, koja stupa na snagu kada vodostaj u ovom delu toka pređe 500 centimetara.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, vodostaj Velike Morave kod Vravarina je 219 centimatara, 32 centimetaara niži nego juče, kod Chuprije je 352 centimetra i veći je za 40 centimetara, kod Ljubičevskog mosta (Požarevac) je 124 centimetra i veći za 40 centimetara od juče.

U Pomoravlju od noćas pada kiša bez prestanka.

Pročitajte još: PAO DOGOVOR - Bez viza u Gruziju!

#Morava

#Poplave

#Reka

'