separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Knežević: Podrška za preduzimljive! Mikro, mala i srednja preduzeća - kičma privrede!


Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da je sektor mikro, malih i srednjih preduzeća kičma privrede i generator rasta i novih poslova, i zato je strateški prioritet Vlade Srbije i Ministarstva privrede nekoliko godina unazad– sveobuhvatna podrška tom sektoru.


- Od ideja preduzetnika, njihovog truda i preduzimljivosti zavisi i brzina rasta i razvoja Srbije. Preduzetnici koji ulažu u svoj biznis, donose i nove tehnologije, što dalje čini srpske proizvode atraktivnim i za izvoz - rekao je Knežević u autorskom tekstu za Blic.

U današnje vreme, ukazao je, najuspešnije su one zemlje u kojima se posao stvara, gde postoji preduzetnička ideja i okruženje koje podstiče njihov razvoj.

- U resoru koji vodim, već nekoliko godina unazad, prešli smo sa reči na dela i podržavamo privredu na više paralelnih koloseka. Najpre, privreda danas ima ono bez čega ne može da raste ni u jednoj zemlji – političku stabilnost - ističe on.

Knežević navodi da, uz takvu osnovu, može da se računa i na to da su sve vlade od 2013. u praksi pokazale da su reformske i da im je unapređenje poslovnog ambijenta visoko u agendi prioriteta.

Država, kako kaže, daje i podsticaje u novcu, bespovratna sredstva, jeftine kredite, a i ono što je nekima možda značajnije od novca – besplatne obuke i mentoring. Samo Ministarstvo privrede nastavilo je tradiciju i raspisalo je prve programe za 2018. u okviru kojih je, u prvom talasu, obezbedilo 750 miliona dinara bespovratno.

- U prethodnim godinama, osluškivali smo potrebe privrede, i zato su ovogodišnji programi još bolji od prethodnih, jer smo kroz njih nastojali da na najbolji način odgovorimo na te potrebe - rekao je Knežević i dodao da je za program koji podržava razvojne projekte kompanija, obezbeđeno 500 miliona dinara bespovratno.

- Za nas je ključno da podržimo one koji su hrabri i ne traže posao u javnom sektoru, već sami sebi stvaraju poslove. Za početnike u biznisu se u praksi, na žalost, pokazalo da jako teško dolaze do izvora finansiranja. Mi to želimo da promenimo. Već smo imali uspešne programe namenjene ovoj kategoriji, a sada nastavljamo - rekao je Knežević dodajući da je ove godine za njih obezbeđeno 250 miliona bespovratno. Paralelno je, kako piše, i u 2018. ponovo otvorena mogućnost učestvovanja u besplatnim obukama, savetovanju i mentoringu u 16 akreditovanih agencija širom Srbije.

Knežević u tekstu za Blic dodaje da će ministarstvo privrede će sufinansirati i nabavku nove opreme, a za to je već obezbeđeno oko 560 miliona dinara koje privrednici takođe ne moraju da vrate. Prvi korak je da se odaberu partnerske banke i lizing kuće sa najpovoljnijim kamatnim stopama.

- Naša ideja je da nastavimo da afirmišemo preduzetnički duh u Srbiji, jer su efekti kroz ovakve poslove i programe najveći na privredni rast, budžet i uspešnu ekonomiju države. To se pokazalo 2016, koja je proglašena Godinom preduzetništva, a rezultat je bio novih 17.000 preduzeća, novih 30.000 radnih mesta, i 70 odsto veća ostvarena neto dobit. Očekujem da će, kad se sabere rezultat u 2017. godini, u kojoj je za MMSP odvojeno 18,2 milijarde dinara, od čega 7,6 milijardi bespovratnog novca i više od pola milijarde evra za povoljne kredite, rezultat biti jednako dobar. Mi smo svoj posao ozbiljno shvatili i nastavljamo - zaključio je Knežević.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti