AKTUELNO

Četvoročasovnu debatu ‘Svaka žena ima pravo na život bez nasilja’ u Francuskom institutu zatvorio je večeras ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni porukom da društva i države moraju biti ‘budni’ kada je reč o nasilju nad ženama.

Mondoloni je izjavio da je povodom današnjeg praznika žena održan okrugli sto u Parizu na temu suzbijanja nasilja nad ženama, a posebno seksualnog uznemiravanja koja je, kaže, tema koju je predsednik Francuske Emanuel Makron uvrstio kao prioritet u rešavanju.

- Teme o nasilju nad ženama i seksualnom uznemiravanju žena su posebno osetljive teme, a za mene kao oca četiri ćerke je to pitanje posebno osetljivo - rekao je Mondoloni.

Kaže da kao bivši savetnik u ambasadi Francuske u Moskvi susretao se sa statistikama zloostavljanja žena koje su dramatične kako u Rusiji, tako i u Francuskoj, te naveo da je za smanjenje procenata u tim statistikama bitno da se uključe državni organi, pravnici, civilni sektori, nevladine organizacije...

Mondoloni ističe da je za njega šokantno što su pojedini policijski službenici tokom ispitivanja žena žrtava seksualnog nasilja pitali kako su bile obučene ili da li su one na neki način izazvale muškarce.

- Nekada su postupci ponašanja policije neprihvatljivi, a ta ponašanja su još više neprihvatljiva za ljude koji rade u državnoj službi i predstavljaju državu. Ne želim da verujem da je celokupna institucija takva i da su svi službenici takvi - ukazao je Mondoloni.

U tom smislu, Mondoloni ističe da je na svima nama da svakodnevno budemo "budni", motrimo, prenosimo i obaveštavamo o svakom obliku nasilja nad ženama.

- Ambasada Francuske će se zalagati za bolji položaj žena u društvu sa srpskim partnerima. Nakon ove debate možemo zaključiti da još mnogo stvari treba uraditi po tom pitanju i želim da na tome radimo zajedno - poručio je Mondoloni.

Tokom četvoročasovne debate stručnjaci iz Srbije i Francuske govorili su o borbi protiv trgovine ženama, nasilja u porodici, seksualnom uznemiravanju na poslu, uznemiravanju na javnom mestu.

Pročitajte još: Ministarstvo unutrašnjih poslova obeležilo Dan žena najlepšom kampanjom do sada

#Frеdеrik Mondoloni

#Nasilje

#žene

'