AKTUELNO

On je naglasio da zajedno moramo da učinimo sve da zaštitimo Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i da pomognemo proteranima da se vrate.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović izjavio je danas da pogrom nad kosovskim Srbima od pre 14. godina predstavlja veliku opomenu i pretnju da tako nešto može da se ponovi - što ne smemo dozvoliti.

Mladenović, koji je prisustvovao obeležavanju godišnjice velikog pogroma od 17. marta 2004. godine, istakao je da nažalost nijedan počinilac nije kažnjen - ni oni koji su organizovali strašan zločin, niti sami akteri, preneo je Beoinfo.

- Zločin nije bio slučajan jer je istovremeno organizovan na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. Stradalo je 19 ljudi, više od 4.000 je proterano, a spaljeno je i uništeno više od 30 crkava i drugih kulturnih objekata. Cilj je bio da se zatre sve srpsko - rekao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika je dodao i da je Beograd u mnogo navrata pomagao, podsećajući na izgradnju višespratnice u Kosovskoj Mitrovici za povratnike. Obeležavanje godišnjice martovskog pogroma organizovano je u spomen-sobi "Kosmetske žrtve", simbolično u 12:44 sati - po rezoluciji Saveta bezbednosti UN.

Na skupu je istaknuto da broj srpskih žrtava u poslednje dve decenije uznosi 2.501, preneo je Beoinfo.

Pročitajte još: 14 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA SRBA NA KOSOVU, Jevtić: Dželati nevinih žrtava još nisu kažnjeni!

#Andreja Mladenović

#Kosovo

'