AKTUELNO

Ovo više ne sme da bude dilema vozačima!

Ako pauk počne da vam diže i odnosi nepropisno parkirani automobil, imate puno pravo da tražite da vam ga spuste i vrate, uz plaćanje kazne, sve dok vozilo "Parking servisa" ne krene ka nekom od svojih parkinga.

Slučaj bahatog vozača crvenog "ferarija" koji je pre nekoliko dana parkirao svoj skupoceni automobil pored trafike na Crvenom krstu, u neposrednoj blizini pešačkog prelaza, uzburkao je javnost, ali i pomogao da se razreše određene dileme.

- JKP "Parking servis" je reagovalo u pomenutom slučaju u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima. Dizalica je intervenisala po nalogu nadležnog organa. Međutim, prema pomenutom zakonu, auto nije podignut jer se vlasnik pojavio u toku samog procesa podizanja vozila - kažu iz "Parking servisa".

Foto: Beta

Oni objašnjavaju, pozivajući se na pomenuti zakon, "da se uklanjanje vozila može prekinuti ako se vozač pojavi na licu mesta i prihvati da ukloni vozilo".

- Vozači plaćaju prekršajni nalog Saobraćajne policije u iznosu od 5.000 dinara. Radnici ne mogu da uklone automobil ukoliko se pojavi vlasnik automobila pre nego što dizalica krene sa mesta odakle je podigla vozilo - kažu iz ovog preduzeća.

Prema članu 296 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, policijski službenik koji zatekne nepropisno parkirano vozilo može reći vozaču da ukloni vozilo, ali ako on nije tu, imaće svega nekoliko minuta da se pojavi i spreči odnošenje.

- Ukoliko vozač nije prisutan na licu mesta, policijski službenik će doneti rešenje u pisanoj formi kojim će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od tri minuta. Primerak rešenja o nalaganju uklanjanja vozila postavlja se na vidno mesto vozila i time se smatra da je isto uručeno vozaču - piše u ovom zakonu.

Isti postupak i minutaža važe i za situaciju kada vozač bude uhvaćen zahvaljujući video-nadzoru ili foto-zapisu, ali i kada policajac zatekne "odbačeno vozilo".

Ukoliko ste dovoljno brzi, možete izbeći plaćanje kazne od 5.000 dinara, navodi se u članu Zakona.

- Uklanjanje vozila će se prekinuti ako se vozač pojavi na licu mesta i prihvati da ukloni vozilo. Vozač snosi troškove prethodno preuzetih radnji - navodi se u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Foto: Pink.rs

Dnevno pet do 10 slučajeva

Podizanje nepropisno parkiranog vozila pa spuštanje po dolasku vlasnika uopšte nije redak slučaj, tvrde u “Parking servisu”.

- U Beogradu se svakodnevno prekine proces podizanja i odnošenja između pet i deset vozila - kažu iz tog javnog gradskog preduzeća.

#Automobil

#Parking servis

#pauk

'