AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đordević rekao je da pokazatelji govore da nas u jedom trenutku neće biti i da nećemo imati dovoljno građana da opstanemo kao država.

Đordević je rekao da "želimo da promenimo demografsku sliku Srbije, to ne može da se promeni u jednom danu".

- Predsednik (Aleksandar Vučić) je stao na čelo tima iz razloga što je alarmantno stanje - rekao je Đordević.

- Mi ćemo imati, pokazuju podaci, 3,5 ili 5,5 miliona stanovnika, neko će misliti pa ima nas dovoljno, ali nama struktura građana u ovom trenutku govori o tome da u jednom trenutku nećemo moći da kao država opstanemo - istakao je Đordević.

To je, kako je rekao, upalilo crveno svetlo i predsednik je stao na čelo tima.

- Radili smo naporno na tome, imali smo niz sastanaka, predsednik je imao niz sastanaka, bukvalno želimo da promenimo sliku i koliko sutra krenućemo sa tim - rekao je Đordević.

Radeći na izmeni i dopuni Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja treba da stupi na snagu 1. jula predviđena je pomoć za prvo dete od 100.000 dinara.

- Stanje nas je nateralo da neke stvari promenimo, idemo u izmenu i dopunu tog zakona gde ćemo uneti sve ovo što je predsednik govorio, a ostavićemo sebi mogućnost kao što smo i predvideli zakonom da uredbom Vlada još neke stvari u toku svog rada i analize može da podupre ovu borbu protiv loše demografske slike u Srbiji - rekao je Đorđević.

Zakon o sprečavanju diskriminacije je u proceduri i biće u širem paketu ali ćemo, kako je istakao ministar, više voditi računa i gledati da majke zaštitimo na svaki mogući način.

Govoreći o borbi protiv sive ekonomije, Đordević kaže da imamo iznenađujući veliki broj telefonskih prijava rada na crno. Ministar je rekao da je do juče do 20 časova bilo 1.536 telefonskih prijava i 27 mejlova.

U međuvremenu smo uradili provere i na test probi od 19 slučajeva samo dva su bila koja nisu imala uporište i otkriven je veliki broj radnika na crno, dodao je ministar.

- Znači da naši građani prepoznaju opasnost koja ne samo za one koji rade na crno već i prema drugima predstavlja, ali i odgovornost građana prema toj oblasti jer borba protiv rada na crno donosi svima dobit - rekao je Đordević za RTS.

#Srbija

#Zoran Đorđević

'