AKTUELNO

Zaharova je navela da su kijevske vlasti počele da zastrašuju ruske državljane davno pre izbora za predsednika Rusije.

Ukrajinsko uskraćivanje pristupa ruskih državljana glasačkim mestima u toj zemlji tokom ruskih predsedničkih izbora je apsolutno nezakonito, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Ruski državljani, koji su planirali da glasaju u Ukrajini, sopstvenim očima vide šta se tamo događa. Zato bi njihov izbor bio očigledan. Takav rezultat izražavanja volje nikada ne bi zadovoljio vlasti u Kijevu - istakla je Zaharova, prenosi Tass.

Prethodno je ruska agencija prenela da Ukrajina ne dozvoljava ruskim državljanima da glasaju u diplomatskim predstavništvima Rusije.

Kako navodi Tass, biračko mesto u ruskoj ambasadi u Kijevu otvoreno je po planu, u 8:00 sati po lokalnom vremenu, ali su u zgradu mogli da uđu samo pripadnici osoblja ambasade, dok je glasačima uskraćena mogućnost ulaska.

Foto: Tanjug

Zaharova je danas navela da su kijevske vlasti počele da zastrašuju ruske državljane davno pre izbora za predsednika Rusije, šireći navode o predstojećim provokacijama i nasilju na glasačkim mesta u ruskim diplomatskim misijama.

Međutim, istakla je ona, kada je postalo očigledno da će ruski državljani izaći na glasanje, kijevske vlasti su pribegle merama bez presedana, objavljujući planove o blokiranju pristupa Rusa glasačkim mestima.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakumov najavio je ranije da će ruski državljani na dan izbora biti sprečeni da uđu u ruske diplomatske misije u Kijevu, Harkovu, Odesi i Lavovu.

Tass danas navodi da su stotine pripadnika službi bezbednosti, kao i ukrajinskih nacionalista, blokirale prištup ruskoj ambasadi u Kijevu još u subotu uveče. Oni proveravaju pasoše i u zgradu propuštaju samo diplomate.

Slično stanje je i ispred ruskih konzulta u Harkovu, Odesi i Lavovu, dodaje Tass.

Pročitajte još: CIK Rusije:Izlaznost u svemiru - 100 odsto

#Izbori

#Moskva

'