AKTUELNO

Delegaciju Beograda u ovim razgovorima predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, dok je na čelu prištinske delegacije Avni Arifi.

U Briselu će se od sutra do 21. marta održati nova runda razgovora delegacija Beograda i Prištine na nivou eksperata.

Predviđeno je da teme razgovora u Briselu budu primena postignutih sporazuma o Zajednici srpskih opština, energetici, mostu u Kosovskoj Mitrovici, slobodi kretanja i integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

Iz EU su poručili da je neophodno ubrzati dimaniku razgovora o primeni postojećih sporazuma iz okvira dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. U tom cilju navodi se da će se tehničke delegacije sastajati svakih par nedelja u Briselu.

EK: Vučić i Tači 23. marta na sastanku kod Mogerini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem 23. marta u Briselu, najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove.- Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini biće domaćin sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija koji će se održati 23. marta u Briselu - navodi se u saopštenju koje je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić prosledila Tanjugu.U saopštenju se dodaje da će Vučić i Tači nastaviti razmenu informacija kada je u pitanju faza dijaloga koja se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i da će razmotriti rad na implementaciji već postignutih dogovora.Sastanak Vučića i Tačija bi trebalo da se dogodi u poslepodnevnim ili večernjim časovima u petak, prema informacijama Tanjuga iz diplomatskih izvora u Briselu.

Prethodna runda ekspertskih razgovora održana je 26. i 27. februara u Briselu.

Tom prilikom predstavnici Beograda i Prištine nisu davaili izjave za medije, a iz EU je poručeno da je "diskusija vođena u konstruktivnom duhu" kao i da je rezultirala zajedničkom identifikacijom nekoliko pitanja i koraka koji se moraju rešti kako bi se nastavilo sa implementacionim poslovima i daljom normalizacijom odnosa.

U delegaciji Beograda, pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, biće i predstavnici nadležnih ministarstava i institucija po navedenim temama.

Sastanci pregovaračkih timova Beograda i Prištine održaće se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

#Aleksandar Vučić

#Hašim Tači

#Sastanak

'