AKTUELNO

Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima u Rusiji, osvojivši 76,65 odsto glasova birača, pokazuju podaci ruske Centralne izborne komisije.

Profesor dr Srđan Trifković, koji je prisustvovao predsedničkim izborima u Rusiji, rekao je za "Novo jutro" Televizije Pink da je bio u mestu Istra, koje se nalazi na 60 kilometara od Moskve, a takođe je uporedio ove sa prethodnim izborima na kojima je bio posmatrač.

- Oktobra 2012. u Kijevu je bila vrlo napeta atmosfera, to su bili izbori za Verhovnu radu, kada je vrlo tesno pobedila Partija regiona Janukoviča. Tada sam bio na pet biračkih mesta i svuda je bila naelektrisana atmosfera, osećala se intenzivna neterpeljivost između pobornika različitih opcija – prisetio se Trifković.

Kako dodaje, na Krimskom referendumu u martu 2014. godine svuda su bile babuške koje pevaju, deca u narodnim nošnjama.

- Na poslednjim izborima atmosfera je bila smirena, bez emotivnog naboja, nije bilo velikih gužvi, penzioneri su prvi dolazili. Moram da priznam da sam bio impresioniran tehničkim aspektima. Oni imaju glasačke kutije u koje se ubacuje listić koji je kodiran, pa se istog trenutka pojavljuje broj glasača – objašnjavaTrifković i dodaje da Rusi smatraju da je Putin pravi čovek na pravom mestu.

On je rekao da je u intervjuu ruskim medijima već izjavio da su članci u zapadnim medijima o ruskim izborima unapred napisani, i to sa dva ugla posmatranja, kako kaže, jedan od njih je da su Rusi izmanipulisani, a drugi da su Rusi ugnjeteni i da ne mogu da glasaju drugačije.

- Te dve priče se savršenu utapaju u jedan zaključak da je ruski politički sistem i Rusija kao takva nelegitima. Rusofobija, kako kulturološka, tako i geopolitička je imanentna zapadnoj eliti, oni će ih mrzeti i želeti da ih unište ma šta da Rusi rade – zaključio je Trifković.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost rekao je da se Putin, od kada je na vlasti, oslanja na obaveštajno-bezbednosni sektor, čiji je i sam bio član.

- Što se tiče opozicije, nije bilo teško da Putin ovako ubedljivo pobedi. Rusija mora da se ponaša u skladu sa međunarodnim standardima jer je to što je snažna obavezuje – izjavio je Dragaš.

Foto: Printscreen

Milan Lađević, glavni i odgovorni urednik Srpskog telegrafa, rekao je da se bezbednosne službe mešaju u izbore.

Foto: Printscreen

- FBI je primer jer se u Americi direktno meša u izbore, čak je krenuo da sprovodi istrage. To još nisam video, da se na takav način neko meša u demokratskoj zemlji. Što se Putina tiče, on poznaje bezbednosne službe. Rusija je početkom 2000. godine bila slaba i nemoćna, nije mogla da parira Americi, a to se promenilo dolaskom Putina – kazao je Lađević.

Profesor dr Zoran Dragišić, sa Fakulteta bezbednosti izjavio je da se Rusija restaljinizuje i da pokušava da postane ono što je nekada bila.

Foto: Printscreen

- Veoma je loš odnos između SAD i evropskih država sa jedne strane i Ruske federacije sa druge, a biće još gori. Moja je procena da će se taj odnos pogoršavati u budućnosti i to za nas nije dobro – rekao je Dragišić.

Kako kaže, za nas bi bilo najbolje da su odnosi između Rusije i zapadnih zemalja skladniji i da možemo da bez pritisaka ostvarujemo saradnju i sa jednima i sa drugima.

Trifković je rekao da su dva dokumenta objavljena u Vašingtonu, jedan u decembru prošle godine, drugi u januaru ove, na koje je Putin odgovorio svojim video prezentacijama o novom oružju.

- To nije proaktivni ruski potez da zaplaše zapad, to je odgovor na dva dokumenta. Jedan je nacionalna bezbednosna strategija, a drugi Pentagonova strategija nacionalne odbrane koja je bila direktna crvena marama Putinu – izjavio je Trifković.

Lađević je istakao da u ovom svetu mora da postoji neka vrsta mira.

Više o ovim temama pogledajte u videu koji sledi:

#Amerika

#Donald Tramp

#Izbori

#Rusija

#Vladimir Putin

'