AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas čast da je prvi govorio na današnjem Samitu EU-Zapadni Balkan, koji se održava iza zatvorenih vrata u Nacionalnoj palati u Sofiji.

Srbiji je na Samitu EU-Zapadni Balkan data izuzetna čast i predsednik Srbije je govorio pre nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Inače Makron se, u svom obraćanju, dva putao pozvao na predsednika Vučića.

Lideri EU i Zapadnog Balkana danas u Sofiji razmatraju dalje korake približavanje našeg regiona Uniji.

Današnji samit u Sofiji Evropska unija - Zapadni Balkan je, bez sumnje najveći i najznačaniji događaj koji se održava tokom bugarskog predsedavanja EU, kojem prisustvuju gotovo svi lideri, osim španskog premijera Marijana Rahoja, pa tu zemlju na sofijskom skupu predstavlja ambasador u Briselu, Pablo Garsija.

Među prvima na skup je stigao evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, koji je ocenio pozitivnim održavanje samita. On je, upitan za rešenje u odnosima Beograda i Prištine, rekao novinarima da je uveren da je novom strategijom Evropske komisije za proširenje, stvoren novi momentum, stimulans koji će doprineti bržem rešavanju ovog pitanja.

Foto: Tanjug

Ispred Nacionalne palate kulture veliki broj novinara iz regiona i Evrope čekao je na dolazak visokih predstavnika članica EU i Zapadnog Balkana. Predsednik Srbije Aleksandra Vučića, kao i ostale visoke zvanice, dočekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Zanimljivo je da je kosovska delegacija došla odvojeno. Najpre je, naime, u Palatu, uz policijsku pratnju, došao predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači. A nakon toga, bez policijske pratnje, u odvojenom vozilu, van kolone delegacije, "pojavili" su se kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Foto: Tanjug

Lideri Nemačke, Francuske i Velike Britanije, Angela Merkel, Emanuel Makron i Tereza Mej su u Nacionalnu palatu kulture stigli zajedno.

Samit EU-Zapadni Balkan se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a kako kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, današnji skup biće prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.

Kako je dodao, investicije u infrastrukturu i veze među ljudima sa i unutar Zapadnog Balkana su u najboljem interesu i EU i to će biti cilj našeg samita.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani takođe se nalazi u Sofiji i on u prvi plan ističe da je za EU ključna stabilnost Zapadnog Balkana.

- Moramo da se bavimo Zapadnim Balkanom sve više i više narednih meseci - poručio je Tajani.

Njegov briselski kolega, komesar za proširenje Johanes Han u intervjuu za Tanjug kaže da će to biti još jedna istorijska odrednica u odnosima EU i Zapadnog Balkna.

Prema njegovim rečima, clj samita je da unese novu energiju u odnose EU i Zapadnog Balkana.

- Bolje povezivanje koje obuhvata puteve, železnicu, energetske mreže, ali i digitalno tržište, ekonomsku integraciju kao i međuljudske kontakte ključ je za ostvarivanje punog ekonomskog potencijala regiona - kaže Han.

Foto: Tanjug

Bojko Borisov, premijer Bugarske, trenutno predsedavajuće EU, smatra da dolazak lidera EU u Sofiju na Samit EU-Zapadni Balkan i njihovo upoznavanje sa problemima regiona predstavlja uspeh, ali da ipak sve zavisi od samog Zapadnog Balkana.

- Uveren sam da će Balkan postati jedno od najboljih mesta za život u Evropi - rekao je juče Borisov.

Priprema za održavanje Samita, na kojem učestvuje i Kosovo, obeležilo je i to što je Španija zauzela čvrst stav da je za zvanični Madrid, koji Kosovo ne priznaje, neprihvatljivo učešće ukoliko se Kosovo predstavi kao država. Španski premijer Marijano Rahoj upozorio je da neće sesti za sto gde bude sedeo i predsednik Kosova.

Bugarska zato Samit organizuje po takozvanom Gimnih formatu koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona, a u nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana.

Susret Zaeva i Ciprasa u Sofiji u fokusu pažnje

U fokusu pažnje makedonske javnosti danas je najavljeni sastanak premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Cirasa, koji će se sastati na marginama samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji. Dvojica premijera, naime, treba da potvrde do sada dogovoreno u procesu dijaloga, koji dve zemlje vode u vezi imena Makedonije, uz posredovanje specijalnog izaslanika UN, Metju Nimica. Očekuje se da će Zaev i Cipras, budući da još nije postignut konačni dogovor o novom imenu te bivše jugoslovenske države, podržati nastavak dijaloga i pokušaj približavanja stavova u vezi sa preostalim spornim pitanjima,preneli su makedonski mediji.

Merkel: U našem interesu bezbedan Zapadni Balkan

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da je u interesu Evrope da Zapadni Balkan bude bezbedan i ekonomski se dobro razvija.

Ona je, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji, kazala da se danas raspravlja o Zapadnom Balkanu, dodajući da je premijer Bugarske Bojko Borisov puno radio, tokom predsedavanja EU, na priblizavanju ovog regiona Uniji.

- U cilju mira i bezbednosti svih nas važno je da imamo bezbedan Zapadni Balkan koji se ekonomski dobro razvij - poručila je Merkelova. Ona je ukazala i da su se čelnici EU sinoć dogovorili da snažnije sarađuju u oblasti digitalizacije i veštačke inteligencije.

Foto: Tanjug

Makron: Sa Balkanom ojačan strateški dijalog, bez hipokrizije

Predsednik Francuske Emanuel Makron istakao je danas u Sofiji da je za ojačani strateški dijalog sa Zapadnim Balkanom i evropsku perspektivu, ali bez hipokrizije.

On je, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan, podvukao da podržava saradnju Balkana i Evrope, kao i put regiona ka EU, ali i dodao da treba sa velikom obazrivošću se ophoditi prema svakom širenju.

- Treba podržati zemlje koje sprovode reforme i napreduju ka Evropi. Međutim nisam za proširenje pre produbljenja i sprovođenja reformi u EU koje bi omogućile blje funkcionisanje Unije - poručio je Makron.

Kazao je da su protekle godine pokazale put koji je oslabio EU, kada se mislilo samo na širenje.

- Nije od koristi ni za zemlje koje žele da se pridruže ni članice EU, da imamo mehanizme bez pravila, i koji ide samo ka širenju u nedogled - naglasio je on dodajući da je za to da se sa Zapadnim Balkanom ima ojačani strateški dijalog, evropska perspektiva, ali bez hipokrizije.

#Aleksandar Vučić

#EU

#Sofija

'