AKTUELNO

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović poručila je danas na Međunarodnom forumu o unutrašnjoj bezbednosti u Izraelu, da je Republika Srbija kao centralna zemlja Balkana svesna svoje pozicije i uloge, i da će nastavi da gradi kapacitete kako bi osigurala regionalnu bezbednost i efikasnu borbu protiv terorizma.

- Region Zapadnog Balkana predstavlja značajan prostor za regrutovanje članova Islamske države koji se bore u ratovima u Siriji i Iraku. Prema podacima Evropola oko 800 terorista sa prostora Zapadnog Balkana do sada se pridružilo borbama na Bliskom istoku. Od toga, najveći deo boraca Islamske države dolazi iz Bosne i Hercegovine i sa teritorije Kosova i Metohije - navela je Hrkalović.

Ona je istakla da poseban izazov za Republiku Srbiju predstavlja složena bezbednosna situacija na teritoriji Kosova i Metohije, koja je poznata po značajnom broju ekstremista povezanih sa Islamskom državom i drugim terorističkim organizacijama.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije ulaže značajne napore u borbi protiv terorizma. Naš fokus je na ranom otkrivanju lica koja žele da se priključe terorističkim organizacijama u stranim državama, kao i na aktivnostima osoba koje su se vratile u Srbiju. U Srbiji je do sada zbog učestvovanja u terorističkim organizacijama na stranim ratištima prvostepeno osuđeno sedam lica na ukupnu kaznu zatvora od skoro 70 godina. Naš cilj je jasan i podrazumeva smanjenje propagiranja radikalnih ideologija i sprečavanje regrutacije potencijalnih terorista i presecanje kanala finansiranja i komunikacije - navela je Hrkalović.

Ona je podsetila da je Srbija Akcionim planom Nacionalne strategije za sprečavanje i borbu protiv terorizma predvidela više strategijskih ciljeva.

- U borbi protiv terorizma treba posvetiti pažnju sprečavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji ka njemu vode i zato je neophodno uložiti maksimalne napore u njihovu prevenciju, posebno kada su u pitanju mladi i razumevanje izazova sa kojima se suočavaju. Posebnu pažnju treba usmeriti na prevenciju radikalizacije mladih preko interneta, odnosno na praćenje i uklanjanje onlajn sadržaja koji promovišu terorizam i nasilje - rekla je Hrkalović.

Ona je istakla i da važan segment u prevenciji predstavlja i koncept rada policije u zajednici, kome je u fokusu uspostavljanje partnerstva i poverenja između policije i građana.

#Bezbednost

#Dijana Hrkalović

#Srbija

#region

'