AKTUELNO

Građani, a ne predsednik Đorđe Ivanov odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju nakon odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu.

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe "svoje slabosti" i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma Skoplja i Atine o novom nazivu zemlje - Republika Severna Makedonija, prenosi makedonska agencija Makfaks.

Vlada je navela da Ivanov nema osećaj odgovornosti i da se koristi manipulacijama, čime nanosi štetu zemlji i građanima i direktno radi protiv jačanja makedonskog identiteta.

- Ivanov nije posvećen nalaženju rešenja i ne ulaže napore u pravcu integracije Makedonije u EU i NATO, što predstavlja najviši nacionalni prioritet. Umesto što koči budućnost Makedonije i gura zemlju u izolaciju, za Ivanova bi bilo najbolje da se povuče iz politike - navodi se u saopštenju vlade.

Dodaje se da Makedonci odlučuju sami o sebi, što su konačno priznali Grčka, svi susedi i međunarodna zajednica.

Kako se navodi,"sporazum potvrđuje i jača makedonski etnički i kulturni identitet".

Vlada u Skoplju reagovala je nakon današnjeg obraćanja Ivanova, koji je odbio da potpiše sporazum i nazvao ga štetnim po zemlju.

Makedonski predsednik saopštio je ranije danas da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te zemlje, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

#Makedonija

#Skoplje

#Đorđe Ivanov

'