AKTUELNO

Snaga kontingenata NATO-a u baltičkom regionu, Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj porasla je sa 2.000 na 15.000 vojnika od 2015. godine, rekao je ruski ministar odbrane.

NATO jača svoj borbeni potencijal u blizini ruskih granica usred histerije Poljske i baltičkih zemalja zbog navodnih priprema Rusije za vojnu agresiju, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Usred histerije rukovodstva baltičkih zemalja i Poljske zbog navodne ruske agresije koja se priprema protiv njih, snaga kontingenata NATO-a u baltičkom regionu, Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj porasla je sa 2.000 na 15.000 vojnika od 2015. godine - rekao je Šojgu na sastanku ministarskog saveta u Sevastopolju, prenosi Tass.

Tokom perioda vojnih vežbi, grupacija NATO se pojačava na 40.000 do 60.000 pripadnika, dodao je ruski ministar odbrane.

NATO je na sednici Saveta 8. juna doneo odluku o uspostavljanju dve nove komande, odgovorne za odbranu pomorskih komunikacija u oblasti severnog Atlantika i trupe za brzo raspoređivanje od kontinentalnog dela SAD do evropskog poprišta operacija, rekao je Šojgu.

- Saobraćajna infrastruktura se aktivno poboljšava radi slanja trupa u istočnu Evropu. Procedure se pojednostavljaju kako bi vojni kontingenti prešli granicu - naveo je on.

Prema rečima ruskog ministra, od 2020. godine, NATO planira da održava spremnim 30 mehanizovanih bataljona, 30 vazduhoplovnih eskadrila i 30 ratnih brodova u periodu od 30 dana.

- Postavlja se pitanje zašti se sve to radi i protiv koga - zaključio je Šojgu.

#NATO

#Sergej Šojgu

'