AKTUELNO

Na aerodromu Batajnica danas je predstavljen projekat finansiran iz donacije EU, IPA 2014. "Obnova posledica poplava - izrada mapa ugroženosti i mapa rizika plavnih područja na teritoriji Srbije", u okviru kojeg je donirana oprema za lasersko vazdušno snimanje.

Predstavljanju su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici i v.d. direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Ministar Vulin jej tom prilikom zahvalio Delegaciji Evropske unije u Srbiji na velikodušnoj i važnoj donaciji, velikoj ne samo po, kako je rekao, količini novca, odnosno 1.200.000 evra, već i po kvalitetu i upotrebljivosti onoga što nam je stavljeno na raspolaganje.

- Vojska Srbije, kao svoju treću misiju ima saradnju i pomoć civilnim vlastima i kada su u pitanju elementarne nepogode. Ali ne samo kada se one dese, već i kao vid prevencije da se ne dese, ili ako se dese, da šteta bude najmanja moguća - rekao je Vulin.

Vojnogeografski institut, koji je težišni nosilac ovog zadatka, ima pred sobom 10.000 kvadratnih kilometara koje treba snimiti i mapirati, što je veliki posao i posao za koji smo pripremili ljude, za koji smo u potpunosti spremni, što je posao koji će značajno pomoći našoj zemlji da se mnogo uspešnije nosi sa potencijalnim pretnjama, da predviđa događaje i da ide u susret svetu, koji se, nažalost, ne menja na bolje, istakao je ministar.

Prema rečima ministra Vulina, zahvaljujući donaciji EU, Vojnogeografski institut će biti mnogo bolje opremljen i mnogo spremniji da stvari menja i svakako da je ovo odličan primer kako Vojska Srbije sarađuje sa civilnim organima, a isto tako kako organi EU mogu da sarađuju direktno sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije.

- Na ovaj način prevazilazimo brojne prepreke i uspevamo da život učinimo boljim. Ovo je, takođe, dokaz da svako ulaganje u Vojsku Srbije i u Ministarstvo odbrane, je ulaganje i u kvalitet života naših građana i kvalitet života države Srbije - poručio je Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane

U projektu, finansiranom od strane EU a u koordinaciji Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, učestvuju Ministarstvo odbrane i Vojnogeografski institut Generalštaba Vojske Srbije, Republički geodetski zavod, Republički hidrometeorološki zavod, Republička direkcija za vode i javna vodoprivredna preduzeća „Srbijavode“ i „Vode Vojvodine“.

Uz implementacionu podršku Svetske banke ovom projektu, cilj je da se karte ugroženosti i karte rizika od poplava izrade do 2020. godine.

Ambasador Fabricio izrazio je zadovoljstvo jer se ovaj projekat, ukupne vrednosti 6,15 miliona evra realizuje u saradnji sa institucijama Republike Srbije. Naglasio je da će LiDAR tehnologija obezbeđena donacijom (Light Detection and Ranging - LiDAR), kao i hardver i softver za obradu podataka dobijenih aerofotogrametrijskom LiDAR kamerom i ostala prateća oprema, pomoći Srbiji da bude bolje zaštićena od rizika koji nose poplave.

On je podsetio na strašne poplave koje su zadesile Srbiju 2014.

Pomoć EU koja je u prvoj fazi donirana odnosila se na oporavak, a sada, kako je dodao ambasador Fabrici, predmet donacije je oprema koja će pomoći u prevenciji elementarnih nepogoda.

- Nadam se da će Vojnogeografski institut dobro iskoristiti ovu sofisticiranu opremu, a ova donacija je deo šireg paketa koji će pomoći da Srbija, kao i druge zemlje članica Evropske unije, može da stvori društvo koji će biti otpornije na štetu koje nose elementarne nepogode - rekao je Fabrici.

Govoreći o značaju donacije, direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević istakao je da je EU odvojila velika sredstva - ukupno 172 miliona evra, ne samo za obnovu, nego i za finansiranje nove infrastrukture za prevenciju i zaštitu od plavljenja.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Republika Srbija je počela da ulaže višestruko više nego što je ikada ranije bio slučaj i u jačanje i unapređenje postojeće infrastrukture, jer smo svesni rizika kojima smo izloženi i radimo tako da svakoga narednog dana budemo makar malo bezbedniji nego što smo to danas ili nego što smo što smo bili juče. Karte ugroženosti i karte rizika od poplava značajne su i za prevenciju i za bolju pripravnost u slučaju elementarnih nepogoda, jer se na osnovu njih izrađuju planovi evakuacije i spašavanja stanovništva - rekao je Blagojević.

Projektom je predviđeno da Vojnogeografski institut tokom 2018. i 2019. godine sprovede snimanje terena iz vazduha LiDAR kamerom doniranom kroz ovaj projekat, kako bi potom Republički geodetski zavod izradio digitalne modele terena plavnih područja.

Na osnovu ovih tri -D modela do kraja 2020. godne biće izrađene mape ugroženosti i mape rizika od poplava u cilju prevencije poplava i efikasnijeg reagovanja u vanrednim situacijama na teritoriji Srbije.

#Aleksandar Vulin

#Srbija

#Vojska

'