AKTUELNO

Gradonačelnik je rekao da nas 100 godina od smrti porodice Romanov podseća koliko daleko u istoriju seže prijateljstvo i savezništvo sa Rusijom.

Povodom 100 godina od stradanja ruske carske porodice Romanov, danas je u Starom dvoru gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić organizovao svečani prijem na kojem je istakao da se Srbija sa uvažavanjem seća poslednjeg ruskog cara Nikolaja, koji je, podseća, podržavao Srbiju i pomagao srpskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata.

- O naklonosti koju je pokazivao prema Srbiji svedoče i brojni zapisi. Zato se danas sa uvažavanjem sećamo ovog stradalnika i njegove porodice, i na ovaj način iskazujemo poštu caru Nikolaju, uz poruku da Srbija nikada neće zaboraviti njegov značaj za našu istoriju - naglasio je Romanov.

Gradonačelnik je rekao i da nas 100 godina od smrti porodice Romanov podseća koliko daleko u istoriju seže prijateljstvo i savezništvo sa Rusijom.

U znak zahvalnosti za sve što je uradio za srpski narod, navodi Radojičić, u centru Beograda, u Ulici Kralja Milana caru Nikolaju je podignut spomenik 2014. godine.

Takođe, dodaje gradonačelnik, i ulica u samom srcu prestonice nazvana je njegovim imenom.

- Rusko-srpska saradnja u Beogradu unapređena je i rekonstrukcijom platoa ispred Crkve Svetog Marka i Crkve Svete Trojice. Ovaj plato, nakon reknostrukcije, predstavlja još jedno mesto susreta Beograđana - rekao je Radojičić.

Srpska pravoslavna crkva i podvorje Ruske crkve u Beogradu obeležilo je ranije danas stogodišnjicu smrti porodice Romanov Svetom arhijerejskom liturgijom u Ruskoj Crkvi na Tašmajdanu koju je služio patrijarh srpski Irinej.

#Zoran Radojičić

'