AKTUELNO

Poverenik NS za Vojvodinu hapšen je dva puta zbog sumnji da je oštetio budžet grada Novog Sada za nekoliko miliona evra. Danas, zaboravljajući na svoje malverzacije i budžet koji je oštetio, najveći je kritičar vlasti i tobož najveći zaštitnik prava građana Vojvodine.

Poverenik Narodne stranke za Vojvodinu Borislav Novaković dospeo je juče u žižu javnosti nakon skandala u Vrbasu, gde je policajce koji su obavljali službenu dužnost napao, udarao pesnicama i gurao. On je pokušao da spreči zatvaranje nelegalnog objekta, a koji je, kako se saznaje, u vlasništvu Vuka Jeremića. Novaković je uhapšen zbog sprečavanja službenog lica u vršenju dužnosti, ali je ubrzo i pušten.

Odmah po informacijama o skandalu u Vrbasu oglasili su se Dragan Đilas, Vuk Jeremić i čitava opozicija skočila je kao oparena insistirajući na tome da je reč o obračunu režima sa političkim protivnicima.

Novaković je nakon incidenta isticao da mu je dužnost "da ide tamo gde ceni da su prava građana Vojvodine ugrožena". Odmah za njim i opozicione stranke najoštrije su osudile sprovođenje zakona i obračun države sa korupcijom, zaboravljajući da je upravo Borislav Novaković, nekada visoki funkcioner DS, a danas uz Narodnu stranku i Vuka Jeremića, bio optužen za zloupotrebu položaja, kojom je oštetio novosadski bužet za oko četiri miliona evra. Neki ga upravo zbog ovoga nazivaju šampionom korupcije.

Naime, Novaković, tada visoki funkcioner DS koji je svojevremeno bio gradonačelnik, uhapšen je 2014. godine. Kao bivši direktor Javnog preduzeća Zavod za izgradnju Novog Sada, Novaković je sa još tri osobe koje su radile u ovom preduzeću uhapšen zbog sumnje da su vlasniku jedne firme zloupotrebom položaja omogućili da pribavi četiri miliona evra i time oštetili bužet Novog Sada. Optuženi su bili optuženi da su omogućili jednom preduzeću da dobije posao na izgradnji Bulevara Evrope, iako su, prema tvrdnjama tužilaštva, znali da ta kompanija ne ispunjava uslove, preneli su ranije mediji.

Novaković je 2017. godine osuđen na tri i po godine zatvora, ali je 2018. u januaru Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Foto: Tanjug

Novaković je hapšen i 2013. godine. Naime, priveden je sa još sedam osoba zbog sumnje da su malverzacijama s građevinskim zemljištem oštetili Novi Sad za 1,3 miliona evra.

Novaković je danas veliki kritičar vlasti grada Novog Sada, iako je, prema nalogu tužilaštva, sam oštetio budžet za milione.

Ipak, optužbe koje iznose Novaković i ekipa koja stoji iza njega građani ni ne shvataju ozbiljno, što se pokazalo i na poslednjim predsedničkim izborima na kojima je kandidat Narodne partije dobio minornu podršku.

Pročitajte još: SKANDAL! Borislav Novaković UDARAO PESNICAMA I GURAO POLICAJCE protiveći se uklanjanju NELEGALNOG JEREMIĆEVOG KAFIĆA U VRBASU (VIDEO)

#Borislav Novaković

#Novi Sad

'