AKTUELNO

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa novoimenovanim ambasadorom Češke Tomašom Kuhtom.

Razgovarali su o nastavku evropskih integracija Srbije i saradnji dve države u tom procesu, efektima reformi, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim pitanjima. Jadranka Joksimović obavestila je novog ambasadora Češke o budućim aktivnostima u procesu pristupanja.

Precizirala je da je Srbija do sada otvorila 14 poglavlja, od kojih su 2 privremeno zatvorena, i da očekujemo da tokom austrijskog predsedavanja Savetom EU otvorimo deo onih za koja smo tehnički spremni.

Foto: Tanjug

Otvaranjem poglavlja EU, prema njenim rečima, potvrđuje da u našoj državi postoji jasna opredeljenost da sprovođenjem reformi primenimo evropske vrednosti.

Ministarka je zahvalila na pomoći koju Češka pruža Srbiji u procesu pristupanja, a koja se odnosi na učešće naše države u civilnim misijama EU, ali i na razvoj malih i srednjih preduzeća, zdravstvenu i zaštitu životne sredine, održive izvore energije, transfer tehnologije.

Ministar evropskih integracija ocenila je da članice Višegradske grupe - među njima je i Češka, jesu države sa kojima je u procesu EI moguća dodatna i kvalitena saradnja, prevashodno kroz razmenu iskustava i primenu već uspostavljenih i potvrđenih kriterijuma.

Foto: Tanjug

Ambasador Kuht ocenio je da reforme koje su u Srbiji sprovode u procesu pristupanja EU daju dobre rezultate.

Smatra da Srbija aktivnostima koja sprovodi i činjenicom da sa ostalim članicama Unije deli evroposke vrednosti zaslužuje da bude deo te organizacije. Potvrdio je, u tom smislu, i da će Češka nastaviti da pomaže i podržava naš evropski put.

Sagovornici su ukazali da su bilateralni odnosi izuzetno dobri i da postoje uslovi za njihovo jačanje.

#Jadranka Joksimović

'