AKTUELNO

Planirana izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo je od ogromne važnosti za ukupne odnose između Beograda i Sarajeva, jer su to dve zemlje koje imaju najveću trgovinsku razmenu, a najgore puteve, izjavio je danas Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Ovo sada postaje više nego izvesnost, realnost. Sve ono što smo govorili i obećavali tokom intenzivnog dijaloga između dve zemlje pokazalo se ne samo kao realno i objektivno, već i da je u interesu građana i u interesu unapređenja odnosa između naših zemalja - rekao je Ljajić nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije i turske kompanije “Tašjapi”.

Naveo je da se već deset godina priča i obećava početak rekonstrukcije puteva u Sandžaku, i da se ovim sporazumom praktično otpočinje rekonstrukcija deonice između Novog Pazara i Tutina, čime, kako kaže, još jedno obećanje postaje realnost.

Izgradnjom auto-puta će se, kako je naveo, smanjiti transportni troškovi, a obim robne razmene će, kako je izrazio nadu, biti još veći.

Ljajić je primetio da je koincidencija što će upravo danas na dnevnom redu našeg parlamenta biti ratifikacija Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, i da bi on već sledeće sedmice trebalo da se nađe pred turskim parlamentom.

- I to će omogućiti da se poveća obim naše robe koje će se naći na bescarinskom režimu - poručio je ministar.

Turska je, kako je dodao, prvi put prošle godine ušla među 10 najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i sasvim sigurno se, kroz dve godine, približavamo cifri od dve milijarde evra robne razmene.

- Dugujemo veliku zahvalnost predsednicima Srbije i Turske za političku i svaku drugu podršku koju su dali ovim projektima - zaključio je Ljajić.

#Auto-put

#Beograd

#Rasim Ljajić

#Sarajevo

'