AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je da je prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918. godine najsvetliji čin u istoriji Vojvodine, od momenta njenog osnivanja u Sremskim Karlovcima 1848 godine.

Vučević je, rekao da je "potpuno istorijsko neznanje i politička zloupotreba" kada neko kaže da je Vojvodini tada oduzeta autonomija.

- Vojvodina se ne ujedinjuje kao Vojvodina, nego se regioni (Bačka, Baranja i Banat) ujedinjuju na talasu srpskog vojvodstva kako je osnovano 1848. godine. Vojvodina ne egzistira kao politički subjekat 1918. godine - ističe Vučević.

Dodaje da je osnivanje Srpskog vojvodstva "apsolutno prosrpska ideja" u cilju prisajedinjenja matici Srbiji, pa je apsurdno, kako kaže, da neko misli kako je Srbija došla i anektirala Vojvodinu.

Komentarišući izjave Nenada Čanka da Vojvodini treba vratiti "oduzete nadležnosti posle tzv. jogurt revolucije", Vučević odgovara kako je ta priča deplasirana i da Čanak to priča od osnivanja Lige socijademokrata Vojvodine.

On je ocenio da 95 procenata građana Vojvodine uopšte nije konstatovalo da je prošlo 30 godina od tzv. jogurt revolucije, sem onih koji imaju "žal za tim vremenima jer su izgubili privilegije".

Vučević kaže i kako ne osporava legitimitet te priče ali smatra da je postojeći stepen autonomije Vojvodine dovoljan.

- Ne osporavam legitimitet te priče, smatram da Vojvodina ima sasvim dovoljan kapacitet autonomije i da ne treba da bude ni za stepen viši - zaključio je Vučević.

#Miloš Vučević

#Novi Sad

#Srbija

#Vojvodina

'