AKTUELNO

Nakon više od dve nedelje miholjskog leta i prijatnih prolećnih temperatura, stiglo je zahlađenje koje i nije neočekivano za ovo doba godine.

Međutim, po svemu sudeći, sneg ćemo morati da sačekamo još neko vreme.

Poslednji dan ove nedelje osvanuo je siv i znatno hladniji od onih koje smo imali od početka oktobra.

- Temperature su već danas niže za oko 10 stepeni, što će se zadržati do kraja dana. Imaćemo oblačno, osetno hladnije vreme, dok će u nekim krajevima zemlje padati i kiša - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda pokazuju da se kiša može očekivati u Novom Sadu ali i Beogradu, gde će biti praćena jakim udarima vetra. Pored toga, u višim delovima zemlje, konkretno na Kopaoniku i Starol Planini, stvorili su se uslovi za suznežicu.

- Moguće je da će na planinama provejavati sneg, ali daleko od toga da će se formirati snežni pokrivač. Uz to će duvati i severo-zapadni vetar, dok će tokom noći doći ponovo do zahlađenja - kaže Đurić.

Ponedeljak i utorak malo topliji

Trend promenljivo oblačnog vremena u celoj Srbiji nastavlja se i iduće nedelje. Ipak, to ne treba da obeshrabri, jer će se živa na termometru popeti do nešto viših podeoka.

- Biće malo toplije nego danas, ali će na zapadu biti povoljni uslovi za slabiju kišu. Osim toga, ne očekuje se značajnija količina padavina. Temperature će se u ponedeljak kretati od 11 do 19 stepeni, a u utorak od 14 do 20 - objasnio je Đurić.

U sredu ponovo hladnije vreme

Foto: Tanjug

U sredu se zadržava promenljivo oblačno vreme, a takođe i povoljni uslovi za slabiju kišu. Međutim, doći će do pada temperature, što će biti propraćeno jakim severo-zapadnom vetrom.

- Krajem dana će doći do razvedravanja, pa se u četvrtak očekuje suvo ali relativno hladno vreme, sa maksiamlnom temperaturom od 9 do 14 stepeni. Takvo vreme zadržaće se do kraja radne nedelje.

Za vikend moguća dva scenarija

Koliko je klima promenljiva pokazuju i podaci meteorologa za prognozu za naredni vikend. Đurić kaže da su moguće dva scenarija, i to zbog ciklona koji stiže u Srbiju.

- Prema današnjim prognozama tokom sledećeg vikenda Srbija će biti pod uticajem ciklona, što znači da bismo mogli imati veoma toplo vreme. To je zbog toga što u prednjem delu ciklona dolazi do strujenja tople mase sa juge - objašnjava Đurić, dodajući da ako se to ostvari, mogli bismo imati temperaturu do 20 stepeni, a ponegde i do 25. Uz to, duvaće pojačan južni vetar.

Međutim, do pre nekoliko dana prognoze su govorile da bi ciklon mogao istoku zemlje i Balkana da donese priliv hladnog talasa.

- Vrlo je lako da se prognoza promeni jer je tom ciklonu potrebno jako malo da se pomeri - kaže Đurić.

U oba slučaja, jedno je sigurno - nema naznaka da će biti snega. Mogućnost provejavanja suznežice ostaje samo kada je reč o višim delovima zemlje, to jest u planinama.

#Vremenska prognoza

'