AKTUELNO

Ministarka je dodala da su priče koje plasira opozicija pokušaj da se zaštite privilegije vezane i za novac kojim komora raspolažže.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji koje se odnose na Inženjersku komoru da se zaštiti i unapredi struka, umesto da se štite privilegije pojedinaca.

- Priče koje dolaze od opozicije - da Vlada Srbije ukida Inženjersku komoru Srbije - nisu radi zaštite struke nego očuvanja privilegija. Niko ne ukida Inženjersku komoru. Interes Vlade je da zaštitimo struku i zato vraćamo nadležnosti za izdavanje licenci Ministarstvu, onako kako je to bilo i do 2003 - rekla je Mihajlovićeva u parlamentu.

Ona je dodala da su priče koje plasira opozicija pokušaj da se zaštite privilegije vezane i za novac kojim komora raspolažže, a to je više od milion evra samo od članarina.

- Nakon usvajanja izmena ovog zakona, inženjeri, njih više od 30.000, više neće biti u obavezi da plaćaju 7.500 dinara godišnju članarinu - navela je ministarka.

Ona je ocenila da su napadi na izmene zakona o planiranju i izgradnji mnogo više priča o politici i privilegijama, nego o struci, a da je interes Vlade upravo da zaštiti struku i da zato vraća nadležnost za izdavanje licenci resornom ministarstvu.

- Upravo je bivši ministar, a sadašnji predsednik Inženjerske komore i potpredsednik Demokratske stranke Dragoslav Šumarac, izmestio taj proces iz Ministarstva u Komoru. Ono što vidimo kao napade opozicije na zakone zapravo je pokušaj da se zadrži postojeći način upravljanja i novac - rekla je Mihajlovićeva.

#Zorana Mihajlović

'