AKTUELNO

Imao je samo 11 godina kada je uhapšen i optužen kao odrasla osoba za ubistvo buduće maćehe, koja je bila u drugom stanju.

Džordan Braun danas ima 21 godinu i nakon više od sedam godina u zatvoru, okrenut je budućnosti, jer je presuda poništena ovog leta.

- Nisam ljut. Sve što se desilo i kako se desilo je besmisleno, ali jedino što mi je sada važno je da sam nevin i da ljudi to znaju - izjavio je Džordan Braun.

Bila je 2009. kada je kao 11-godišnjak optužen da je ubio 26-godišnju Kenzi Houk, dok je spavala u njihovoj kući u Vompamu, u Pensilvaniji. Bila je u devetom mesecu trudnoće i trebalo je da se uda za njegovog oca Krisa Brauna.

Policija je tada tvrdila da je mlađi Braun ušao u njenu sobu, pucao u nju iz lovačke puške, a zatim ušao u autobus do škole.

Džordan Braun je poricao zločin i rekao je da se spremao za školu i da je to bilo ''sasvim obično jutro''.

Sutradan u tri sata ujutro ožalošćenog oca i sina probudila je policija, koja je imala nalog za hapšenje 11-godišnjeg Džordana.

- Strpali su me u kola i odvezli u policiju, a odatle pravo u okružni zatvor - rekao je Braun. Kada je optužen za ubistvo buduće maćehe i njenog nerođenog deteta, napravili su mu policijsku fotografiju. Plakao je dok su ga snimali.

- Ništa nisam razumeo. Nisam znao gde sam, ni šta se događa - kaže on.

Foto: Tanjug AP

U kući Braunovih policija je našla pištolje, puške i municiju, ali to nije ništa neobično u Pensilvaniji, gde deca od malih nogu uče da pucaju.

Tu su našli i Džordanovu pušku, koju je dobio od oca za Božić.

Često su išli zajedno u lov. Istražitelji su na osnovu mirisa zaključili da je iz nje nedavno pucano, a, pre svega, verovali su tvrdnjama Džordanove polusestre, 7-godišnje Dženis, koja je rekla da je čula prasak dok je čekala Džordana da zajedno krenu u školu.

Dok je čekao suđenje, proveo je tri godine u zatvoru za odrasle u okrugu Iri. Otac je svaki dan prelazio skoro 400 kilometara kolima da bi ga posetio.

- Ne znam šta bih radio da toga nije bilo, to mi je sačuvalo razum - kaže Džordan.

Kako je vreme prolazilo, Džordan je većinu vremena provodio čitajući knjige koje mu je otac donosio u zatvor, a kad god ga je otac pitao da li je počinio ubistvo, on je odgovarao da nije.

Više od dve godine nakon što je optužen, slučaj je prenet na sud za maloletna lica.

Osam meseci kasnije održano je suđenje na kome je proglašen krivim. Tako je dospeo u Zatvor za maloletnike u Grouv Sitiju, u Pensilvaniji.

Godine 2016, kada je napunio 18 godina, pušten je da se brani sa slobode.

U julu 2018. Vrhovni sud u Pensilvaniji ocenio je da ne postoje dokazi da je Džordan Braun kriv, te da samim tim nema osnova za krivično gonjenje.

- Uzeli ste detinjstvo 11-godišnjem dečaku. Ukaljali ste njegovo ime. Kada na ''Guglu'' potražite ''Džordan Braun'', nailazite na njegovu policijsku fotografiju - izjavio je otac Kris Braun.

Pravi ubica još nije uhapšen.

#Dečak

#Ubistvo

#Zatvor

'