AKTUELNO

Albanski novinari su verbalno napali predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom davanja izjava, nakon sastanka sa takozvanim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Albanska novinarka napala je predsednika Srbije da je rekao ono što nije, na šta joj je on rekao sledeće:

- Nisam tako rekao. Ja sam rekao da je Srbija uvek spremna za dijalog, ali da pre toga neko mora da se ponaša odgovorno i ozbiljno, da provodi u delo svoje obaveze, da ne preti Srbima slanjem vojske. Ako ste u stanju da rušite sporazume koje ste potpisali pre deset godina, šta ste u stanju da poštujete. Šta su onda u stanju Albanci da poštuju - upitao je Vučić.

Na ove reči predsednika Srbije, albanska novinarka upitala je šta je u stanju Srbija da poštuje kada lobira protiv članstva Kosova u raznim međunarodnim institucijama.

Odgovarajući joj, Vučić je rekao da je to posao Srbije i da se time dičimo.

- Mi se time ponosimo, to je naš posao. To je u duhu normalizacije, jer mi ne priznajemo nezavisnost Kosova - istakao je Vučić.

Albanski novinar je dobacio da Vučić treba da odgovara na pitanja, a ne da ih postavlja, na šta mu je predsednik Srbije odgovorio:

- Ja vas Albance mnogo volim, vi mi dajete ogromnu energiju, ali kada mi postavite pitanje, ja vam odgovorim, smatram da razgovaramo - kazao je Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

Na konstataciju albanske novinarke da se Srbija nije izvinila za počinjene zločine na Kosovu, Vučić je uzvratio da niko iz Prištine nije kažnjen za zločine nad Srbima:

- Mnogo je ljudi kažnjeno zbog počinjenih zločina, ali nijedan iz Prištine, a puno je ratnih zločinaca iz Prištine. Masa njih koji su ubijali Srbe, silovali Srpkinje, vadili im i prodavali organe, niko nije bio čak ni javno kritikovan zbog toga. U Srbiji se bavimo našim ratnim zločincima i to ćemo i dalje raditi, ali druga strana nažalost nikad ništa nije uradila po tom pitanju - naglasio je Vučić.

Upitan kad se vraća za pregovarački sto Vučić je kazao, da će to biti čim njegovi "albanski prijatelji počnu da ispunjavaju obaveze" koje su potpisali pre 10 odnosno pre 5 godina i kad prestanu da prete Srbima.

- A mi smo spremni da razgovaramo o mnogo stvari, ali prvo moramo da vidimo šta je to što će Srbi da dobiju i šta je to šta će Srbija da dobije, pa tek kada to vidimo onda ćemo da razgovaramo o svemu drugom - rekao je Vučić.

Na pitanje a šta bi normalizacija označavala Vučić je objasnio da je to pod brojem jedan da se poštuju sporazumi koji se potpišu.

- To je elementarni red i to tako funkcioniše u normalnim i civilizovanim narodima. Znate - kada nešto potpišete onda to sporovodite u delo i tako bi neko trebalo da se drži onoga što je potpisao - poručio je Vučić.

Dok je predsednik Srbije davao izjave novinarima o epilogu dijaloga sa Tačijem, u jednom trenutku su ga Albanci napali sa prozora jedne zgrade u Briselu, a sve to je unapred planirala provokacija Prištine.

- Nešto ovi Albanci vole ovoliko da viču! Je l' ih niko nije naučio kako da se pristojno ponašaju u ovo doba dana da ne ometaju komšije? Nema veze, naučiće vremenom - rekao je Vučić.

#Albanci

#Aleksandar Vučić

#Brisel

'