AKTUELNO

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da će država angažovati sve kapacitete kako bi omogućila da svako dete ostvari svoja prava, i ukazala da od tri do 22 odsto dece u svetu ima smetnje u razvoju, dok pet odsto ima jasan invaliditet.

Ministarka Dejanović je na konfereciji o sistemu podrške deci sa razvojnim smetnjama kazala da mehanizmi prevencije na lokalnom i nacionalnom nivou moraju biti koordinisani.

- Kao ministarka, želim da sva deca imaju jednaka prava i da nijedno dete ne bude isključeno - poručila je Đukić Dejanović, koja je takođe i predsednica Saveta za prava deteta.

Ona je podsetila da je još u martu ove godine potpisan Poziv na akciju koji obuhvata pet prioriteta.

- Prioriteti su da dete bude zdravo i zaštićeno, da odrasta u porodici, ima podršku u školovanju i da može da se zaposli - rekla je Dejanović.

Direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji Ređina de Dominićis je navela da Srbija ima "solidnu" infrastrukturu za prevenciju i podršku, ali da i dalje postoji potreba da se pružanje usluga proširi u svim delovima zemlje.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić istakla je da u Srbiji ima 35 razvojnih savetovalištva, kao i da rade na njihovom daljem unapređenju.

Program razvoja modela ranih intervencija u Srbiji, koji sprovode UNICEF i Program za rani razvoj Fondacije za otvoreno društvo, započet je 2017. godine, a u ovom trenutku edukuju se timovi u Kragujevcu i Leskovcu uz podršku konsultanata iz SAD-a i Portugalije.

Ideja je da ovaj model kasnije bude proširen i u druge centre u Srbiji.

Sistem rane prevencije podrazumeva sistem profesionalnih usluga za decu do tri godine kod kojih je primećeno kašnjenje ili postoji povećan rizik od nastanka kašnjenja u razvoju.

#Slavica Đukić-Dejanović

'