separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

VREMEPLOV: Ovi događaji su obeležili današnji dan kroz istoriju!


Na današnji dan, 2000. godine, u Topoli je umro Tomislav Karađorđević, sin kralja Aleksandra I i brat kralja Petra II.


1191 - Engleski kralj Ričard lavljeg srca zauzeo je u Trećem krstaškom ratu grad Akru. 

1536 - Umro je holandski humanista, filozof i filolog Erazmo Roterdamski, kritičar papske države i zloupotreba crkve. 

1543 - Engleski kralj Henri VIII oženio se šesti, poslednji put, sa Katarinom Par, udovicom lorda Latimera. 

1682 - Umro je francuski astronom Žan Pikar. 

1806 - U Parizu je formirana Rajnska konfederacija u koju je ušlo 16 nemačkih država pod protektoratom Napoleonove Francuske. 

1920 - Zvanično je otvoren Panamski kanal, šest godina nakon što je kroz njega prošao prvi brod 

1854 - Rođen je američki izumitelj i industrijalac Džordž Istman. Osnovao je kompaniju "Kodak" koja je godinama držala monopol u industriji kamera i filma. 

1884 - Rođen je italijanski slikar i vajar Amadeo Modiljani. Dobar deo života proveo je u Parizu (1906-20), gde se uklopio u savremene likovne tokove "Pariske škole", a proslavio se portretima i ženskim aktovima stilizovanim u izdužene forme. 

1904 - Rođen je čileanski pisac i diplomata Pablo Neruda, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. Hrabro se suprotstavio uvođenju Pinočeove diktature, a njegova sahrana 1973. godine, pretvorila se u manifestaciju čileanskih antifašista. 

1910 - U avionskoj nesreći poginuo je engleski proizvodjač automobila i pilot Čarls Stjuart Rols, koji je s Frederikom Henrijem Rojsom 1906. osnovao kompaniju za proizvodnju automobila "Rols-Rojs". 

1941 - Nakon napada Nemačke na SSSR u Drugom svetskom ratu, sovjetska vlada i Velika Britanija potpisali su u Moskvi sporazum o uzajamnoj pomoći i zajedničkoj borbi protiv nacističke Nemačke. 

1984 - Umro je srpski pisac i diplomata Marko Ristić, istaknuti teoretičar beogradske nadrealističke grupe i jedan od predstavnika moderne i avangarde u srpskoj i jugoslovenskoj književnosti izmedju dva svetska rata. Od 1945. do 1951. bio je jugoslovenski ambasador u Parizu ("Od sreće i od sna", "Bez mere", "Nox microcosmica"). 

1997 - Kubanska vlada je, nakon laboratorijskih ispitivanja, potvrdila autentičnost posmrtnih ostataka legendarnog gerilskog vođe Ernesta Če Gevare, pronađenih u Boliviji, gde je ubijen, a potom prebačenih na Kubu, na osnovu sporazuma vlada dveju zemalja. 

1998 - Francuska je pobedom nad Brazilom (3:0) u Parizu u finalu svetskog fudbalskog prvenstva, prvi put postala prvak sveta u fudbalu. 

2000 - U Topoli je umro Tomislav Karađorđević, sin kralja Aleksandra I i brat kralja Petra II. Njegova sahrana 16. jula u porodičnoj grobnici na Oplencu okupila je skoro celu porodicu Karađorđević, koja je živela u inostranstvu od Drugog svetskog rata, kada su nove komunističke vlasti zabranile kralju i članovima njegove porodice povratak u zemlju. 

2003 - Umro je legendarni saksofonista i džez kompozitor Beni Karter. Tokom 60-godišnje karijere nastupao je s brojnim istaknutim džez muzičarima, a dela u njegovom aranžmanu izvodili su najslavniji džez sastavi koje su predvodili Djuk Elington, Beni Gudman, Čik Veb i Glen Miler. 

2010 - Umrla je legendarna kubanska bolero povečica Olga Giljot, prva latino zvezda koja je nastupala u Karnegi holu u Njujorku. 

2013 - Umro Milorad Unković, profesor Beogradskog univerziteta, gradonačelnik Beograda, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom SRJ. 

2015 - Rumunski premijer Viktor Ponta pošto se našao pod istragom zbog pranja novca, utaje poreza i sukoba interesa, podneo je ostavku na mesto predsednika vladajuće Socijaldemokratske partije, ali ne i na mesto predsednika vlade, iako je to od njega zatražio predsednik Rumunije Klaus Johanis. 

2016 - Umro Goran Hadžić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine optužen za zločine protiv čovečnosti. Uhapšen je 20. jula 2011. godine na Fruškoj gori. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti