AKTUELNO

- Meni je 200.000 evra sasvim dovoljno da kupim par stanova širom Srbije i "gurnem" sebe u biznis "izdavanja stanova" - rekao je Aleksandar.

U bitkoin uložio je novac zabave radi, a početna suma bila je toliko smešna kako kaže, da ga nije upšte ni interesovalo koliko on vredi. Od te sume, za nekoliko godina, a samo za jedan dan uspeo je početkom meseca bukvalno preko noći da zaradi 20.000 evra.

Ovo je priča Aleksandra Tasića (27) koji živi u Beogradu, koji je među prvima u Srbiji počeo da ulaže u kriptovalute, kada su se one pojavile.

Za bitkoin, na samom njegovom početku je saznao na IRC-u (Internet Relay Chat), komunikacioni servis.

Foto: Pixabay.com

- Sećam se da smo mi koji smo imali tendenciju da visoko cenimo skup liberalnih principa - slobodu, privatnost i pristup, danima pričali o bitkoinu i samoj ideji kriptovalute. Morao sam da probam. Početna suma je bila toliko smešna da nas uopšte nije interesovalo to koliko bitkoin vredi. Tačnije, uopšte nismo razmišljali o zaradi, nama je bila zanimljiva sama ideja plaćanja bilo kome, a da za to niko ne zna. Danima smo ih razmenjivali i testirali sam sistem, a s obzirom na to da sam sa dvadeset godina imao preko dvadesetak servera u rek ormanu mogao sam da se igram. Od tolikog igranja ostalo je oko dvadesetak komada koji danas vrede dovoljno.

Ovaj mladi čovek inače bavi se poslovima koji zahtevaju stalno istraživanje - web hostingom, izradom sajtova, programiranjem, digitalnim marketingom i analitikom.

- Bez rizika nema ni profita, mada sam se u vreme kada su izašle kriptovalute uveliko bavio poslovima kojima se i dan danas bavim, pa mi ulaganje nije predstavljalo nikakav problem. Digitalne valute su budućnost-sadašnjost, jedino što mi se ne sviđa jeste to što neku novu izmisle svaki dan. Kad god da krenete u trgovinu njima, ne mislim da bilo ko može da zakasni.

Smatra da ne postoji pravo vreme za prodaju kupljenih bitkoina.

- Mislim da ne postoji pravo vreme za prodaju bitkoina, ja ću ih svakako prodati kada cena bude dostigla 10.000 evra po komadu. Meni je 200.000 evra sasvim dovoljno da kupim par stanova širom Srbije i "gurnem" sebe u biznis "izdavanja stanova".

Ne boji se da će preko noći kao što je nastalo, možda i nestati to virtuelno "malo bogatstvo". A 20.000 evra je zaradio kada je početkom meseca vrednost bitkoina skočila za 1.000 evra.

- Šansa da sve to nestane, do nove godine bukvalno ne postoji, a onda svakako sve to prodajem i prelazim na neke nove digitalne valute, koje će za par godina ponovo vredeti više od zlata - ističe.

Osim sa bitkoinom, Aleksandar trguje sa još jednom valutom litekoin, ima 1.880 komada… Ova valuta se pojavila godinu dana nakon bitkoina.

Pročitajte još: ŠOU NA UŽIČKOM KRUŽNOM TOKU: Vozač POTPUNO IZIGNORISAO sva saobraćajna pravila i postao INTERNET HIT (VIDEO)

- Svi sa kojima sam pričao uopšte o kriptovaluti mislili su da je upravo litekoin prava konkurencija bitkoinu, danas se ispostavilo da je to istina. Kupio sam 10 grafičkih karti za nešto manje od 7.000 evra i krenuo da "kopam". S obzirom na to da su mi se grafičke konstantno grejale na preko osamdeset stepeni, nakon skoro godinu dana i generisanih preko 1.900 koina bukvalno sam "isključio" taj projekat i prodao grafičke karte. Jednu od njih sam sačuvao za uspomenu. Trenutna cena litekoina je oko 60 evra a verujem da će vrlo brzo dostići nenormalnu cenu, primera radi, pre samo dve-tri nedelje sam prodao 14 komada po ceni od 650 evra. Danas bi to prodao po ceni od 850.

Kako kaže za bavljenje kriptovalutama, bar danas - dovoljno je da znate kako funkcionišu dve čarobne reči a to su "how to", i ceo Internet je vaš, bar onaj deo koji vam je vidljiv.

Na pitanje kako reaguju njegovi bližnji na njegova ulaganja budućnosti odgovara:

- U našoj zemlji, roditelji su ponosni onda kada ne morate da tražite od njih. Za ulaganja znaju, ali ne znaju o kojoj sumi ulaganja je reč, inače bi mislili da se bavim kriminalom.

#Beograd

#Bitkoin

#Bogatstvo

'