AKTUELNO

Oslepljen je jer je odbio da se odrekne srpstva.

Današnji praznik je posvćen Svetom Stefanu Despotu srpskom, sinu Đurađa Brankovića i Irine Kantakuzin,u narodu poznate pod imenom Prokleta Jerina. Sa sestrom Marom Branković živeo je neko vreme kao zarobljenik sultana Murata Drugog.

Oslepljen u Jerenu, primio je despotsku vlast nad Srbijom 1458 godine. Slep i nesrećan, umro je u Italiji 1468.odakle su mu mošti preneti u manastir Krušedol.

Kod Srba postoji više legendi o nesrećnom kralju.Prema jednoj, maćeha je izvadila oči Stefanu, a on izađe iz grada da bude sam u svojoj nesreći. Potom je maćeha naredila da se njegove oči obese na gradskoj kapiji.Kad je arhananđel Gavrilo naišao i video nesrećnog despota, sažalio se i poslao orla da donese oči i Stefanu vrati vid.

Legenda iz okoline Dečana kazuje da se Despot umio u lekovitom izvoru kraj manastira i odmah progledaao. Slično je i predanje iz Ovčeg polja, gde postoji crkvica posvećena Svetom Stefanu,a kraj nje izvor na kojem se izlečio. Tu se i danas okuplja narod i umiva oči, a dolaze i bolesni iz udaljenih krjeva.Seljaci iz bliže okoline dovode i stoku,povedu je tri puta oko crkve,a zatim je napoje vodom sa izvora.

#Srpska pravoslavna crkva

#Svetac

'