AKTUELNO

eštani su godinama u strahu izbegavali kuću u ruševinama koja je nekada bila hotel. Mnogi ni ne žele da pričaju o njoj, a oni koji progovore kažu samo da je prokleta.

Kilometar i po od Lovrana stoji kuća kao svetionik na kamenom platou, a iznad nje je nekoliko stotina metara visoka kamena greben. Meštani su godinama u strahu izbegavali kuću u ruševinama koja je nekada bila hotel. Veruju da kuću opsedaju duše zlostavljanih logorašica. Mnogi ni ne žele da pričaju o njoj, a oni koji progovore kažu samo da je prokleta. U kući su se događale čudne stvari, a postoje i svedočanstva ljudi koji su "za dlaku" izbegli tragediju.

Jedna od takvih priča je o uglednom opatijskom ugostitelju, koji se s ljubavnicom sklonio od kiše u pomenutu kuću. Odjednom se na spratu začula galama, smeh, lupanje čaša i tanjira, kao da je u toku raskalašna zabava. Iznenađeni par se skamenio! Uprkos pljusku pojurili su prema automobilu, upalili motor, ali točkovi su se vrteli u mestu. Auto je, kao u filmu, već polako klizio prema rubu duboke provalije. I kad su već pomislili da je kraj, u stenu iznad kuće udario je grom, a istog trenutka automobil je jurnuo prema putu.

Foto: Pixabay.com

Riječki radiesteziolog Borivoj Bukva pre desetak godina se ohrabrio i otišao da istražuje duhove u kući. Prizor ga je šokirao. U ruševini su bile pletene fotelje, sto i kolevka i četiri tanjira na stolu. Pokušao je viskom da sazna šta se događalo u kući i dobio tri jasne naredbe da se gubi iz kuće. Poslušao je. Znao je da se s tim ne treba šaliti. Pogotovo zato što je kuća u poslednjih sto godina ubila sve svoje vlasnike, ali i slučajne prolaznike koji su samo boravili u kući. Bukva je kazao kako će vlasnik kuće morati da bude stranac, jer je i njen prvi vlasnik bio stranac. Samo on moći će da je sredi i koristi u ugostiteljske svrhe, kako je bilo i na početku.

Nekada je kuća bila predivan hotel. Dolazili su gosti iz cele Austro-Ugarske. Jedne večeri 1923. kuća je planula, a navodno ju je zapalio sam vlasnik zbog osiguranja. Nakon nekog vremena kuću je kupila jedna porodica i krenula u obnovu. Međutim, pijavica je digla krov i razbacala crepove po selu.

Foto: Pixabay.com

Ni jedna druga kuća nije stradala. Vlasnik se zatim razboleo i umro. Drugi vlasnik umro je od iznenadne bolesti, a sledeći u saobraćajnoj nesreći nekoliko meseci nakon što je počeo da je adaptira. U kući je grom ubio češke turiste koji su ušli kako bi se sklonili od kiše.

- Kuća je ta koja sama bira svoje vlasnike - objasnio je Bukva i dodao kako je imao osećaj da ga neko gura s litice dok je bio tamo. Na dva unutrašnja zida kuće nacrtani su veliki krugovi, kao da je neko tako želeo da se zaštiti.

Tri žene mučene i ubijene

U kući su navodno obitavala tri duha. Tri žene mučene su i ubijene u kući, jedna za vreme Drugog svetskog rata, a dve posle. Zbog toga su pored kuće tri groba. Glavni organizator zločina bio je italijanski fašistički oficir Scrobognia, rođen u Rijeci. Bio je, među između ostalog, zadužen i da dovodi mlade devojke u stožer italijanske vojske u Opatiji. Fašisti su lovili devojke i često cela sela odvodili u logor, zbog saradnje sa partizanima u šumi. Deo devojaka završavao je u Opatiji, a one koje visoki oficiri ne bi "odabrali za svoju zabavu", Skrobonja je, navodno, odvodio u kuću na osami.

U kući je bilo još ubistava, samoubistava i neobjašnjivih smrti, ali ti duhovi se nisu zadržali. Meštanka je ispričala da je muškarac prerezao supruzi grkljan 1912. godine zbog ljubomore. Zatim se skinuo go i bacio sa stene. Imali su četvoro dece.

Foto: Pixabay.com

Sadašnji vlasnik zaista je - stranac!

Današnji vlasnik, čiji je pokojni otac stradao u saobraćajnoj nesreći nedugo nakon što je počeo da popravlja kuću, sredio je i napravio od nje ugostiteljski objekt. To je i bila očeva želja. Ne veruje u priče o duhovima, a kuću je obnovio kao što je i bila. Inače, on je poreklom Mađar i Italijan, a otac mu je imao austrijsko državljanstvo.

- Ovde smo već šest godina i ništa se čudno nije događalo. Upravo suprotno, gosti nam se rado vraćaju, puni su utisaka i kako kažu, kod nas se osećaju odlično - ispričala je suvlasnica hotela.

#Balkan

#Kuća

#duhovi

'