AKTUELNO

Zubi su prirodno pomalo žuti zbog zubnog koštanog tkiva, i to je normalno, ističu naučnici. Zato je zapravo greška izbjeljivati ih jer ih to poprilično oslabljuje.

Iako mnogi smatraju da su žuti zubi odraz loše higijene, to zapravo ne mora uvek biti slučaj. Naučnici kažu kako su zapravo snažniji i zdraviji od belih zuba. Objašnjavaju da je gleđ zapravo plavo-bele boje, a dentin (koštano tkivo zuba) ispod nje prirodno žuto. To stvara svetlo sivu ili svetlo žutu boju. Proces izbeljivanja je ono što slabi zube.

- Proizvodi za izbjeljivanje sadrže vodonikov peroksid koji se širi kroz gleđ i razgrađuje spojeve koji uzrokuju promenu boje, a zubi postaju belji - objasnila je Adriana Manso, izvanredna profesorka stomatologije na Univerzitetu "British Columbia" u Vankuveru.

Dodaje da proizvodi za izbeljivanje zuba mogu imati više nuspojava, poput oštećenja zubne gleđi, nadraženosti zubnog mesa, osetljivosti zuba i još mnogo toga. Napominje da su neki od negativnih učinaka trajni i nemoguće ih je kasnije popraviti - poput oštećenja zubne gleđi.

#Zubi

'