AKTUELNO

Samo pušači znaju koliko je mukotrpan i dugotrajan proces odvikavanja od cigareta. Osim raznih sredstava koji se mogu kupiti na tržištu, ali i zdravih namirnica, postoje i vežbe koje vam mogu pomoći da se lakše otarasite ove loše navike.

Ove vežbe su inspirisane jogom, odnosno tehnikom disanja koja se koristi u ovoj disciplini. Reč je o dubokom udisaju i izdisaju - iz stomaka, pomoću kojeg se razvijaju i treniraju disajni putevi, a to znači da ih možete očistiti od otrova koji se vremenom talože.

Najbolja stvar je što vam za izvođenje vežbi nije potrebna nikakva posebna priprema, one su veoma lagane, a najbolje je da ih ponavljate ujutru i tokom dana i u trenucima kada osetite veliku želju za nikotinom. Odmah ćete primetiti da želja za cigaretama nestaje.

Prva vežba

Svaki put kada poželjite da zapalite cigaru, probajte da napustite zatvoren prostor i vreme provedete na vazduhu. Stojite uspravno i potrudite se da opustite svaki deo tela. Potom napravite dubok udah i zadržite dah nekoliko sekundi. Sada postepeno izdahnite, a na kraju samog izdaja ponovo zadržite dah par sekundi. Vežbu je potrebno ponavljati deset puta.

Napomena: U početku se može desiti da nakon više ponavljanja vežbe osetite blagu vrtoglavicu. Ne brinite, ona je povezana sa zasićenjem mozga kiseonikom.

Druga vežba

U trenucima kada imate goreću želju da zapalite cigaretu, potrebno je da sporo udišete vazduh kroz nos, a potom ga malo brže izdišete. Na početku praktikovanja vežbu radite polako, a kasnije ubrzajte tempo. Vežba se sastoji iz 30 udaha i izdaha, potom sledi minut odmora, a broj ponavljanja je pet.

Pročitajte još: NE IGNORIŠITE: Ovo su prvi simptomi raka, oboleli potvrdili!

#pušenje

#vežbanje

'