AKTUELNO

Statistika je neumoljiva: 'Gojaznost je vodeći uzrok smrti u svetu koji bi mogao da se spreči.'

Na „top-listi od 5 faktora koji nam skraćuju život“ nalaze se:

1. Gojaznost 2. Dijabetes 3. Pušenje (duvan)

4. Visok krvni pritisak 5. Visok nivo lošeg holesterola

Na osnovu analiziranih podataka iz 2014. godine, istraživači tvrde da navedene „bolesti“ ili „loše navike“ najviše skraćuju prosečni životni vek Amerikanaca.

Dr Glen Taksler, istraživač na klinici u Klivlendu, upozorava ljude širom sveta na to kako ponašanje i način ishrane povećavaju smrtnost „običnih ljudi“.

Rezultati istraživanja pokazuju koliko je značajno, za dužinu života, da se vodi računa o zdravim životnim navikama, „zdravoj“ telesnoj težini, kontroli dijabetesa i zdravoj ishrani.

Poređenja

Gojaznost najviše „skraćuje dužinu života“. Gojaznost za 47 odsto skraćuje dužinu života više nego pušenje cigareta. Duvan skraćuje život isto kao i visok krvni pritisak. Na svih pet navedenih uzroka „koji nam skraćuju život“ svako može uticati pozitivno, kako bi smanjio rizik od smrti, pravilnim ponašanjem, ali može i povećati rizik svojim neodgovornim ponašanjem.

Dijabetes, visok krvni pritisak i visoki nivoi holesterola – skraćuju dužinu života, ali se na njih može delovati poštovanjem prepisane terapije i „zdravim“ načinom života. Lekari i šira društvena zajednica mogu u značajnoj meri pomoći pacijentima da shvate tretmane i metode lečenja, ukazujući na moguće opcije za očuvanje zdravlja i dužinu života. I ovde se naglašava kolika je važnost preventive, kojoj lekari mogu značajno doprineti. Istraživači priznaju da postoje i specifične situacije: ako je npr. gojazna osoba i alkoholičar, onda je alkohol važniji i uticajniji rizični faktor po zdravlje i dužinu života.

Realnost govori da iako rak dojke ili srčani udar uzrokuju veliki broj smrtnih slučajeva, oni mogu biti posledica: pušenja, gojaznosti, alkoholizma ili porodične istorije. Za svaki od navedenih glavnih uzroka smrti stručnjaci smatraju da se treba upitati. „Da li je postojao način na koji je osoba mogla duže da živi?“ Preliminarni rezultati analize prezentovani su na godišnjem sastanku „Američkog društva za opštu internu medicinu“ u Vašingtonu .

Zaključci

Iako se „smrt ne može izbeći“, činjenice govore da se rizik od prevremene smrti može smanjiti:

- održavanjem zdrave telesne težine kontrolom i održavanjem nivoa šećera u krvi na potrebnim nivoima (za dijabetičare) - izbegavanjem pušenja ili prestankom pušenja vođenjem računa o redovnom održavanju visine krvnog pritiska (za osobe sa visokom i nestabilnom visinom krvnog pritiska) - vođenjem računa o nivou holesterola (za osobe sa povišenim nivoom holesterola) - bavljenjem fizičkim aktivnostima biranjem „zdravijih“ namirnica za ishranu ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

#Zdravlje

#Život

'