AKTUELNO

Iako će vam kofein i dodatni šećer sigurno pomoći za dobijanje instant energije, oni mogu brzo da dovedu i do njenog pada.

Ako vam je potreban dodatak energije, verovatno ste u iskušenju da popijete drugu šoljicu kafe ili gaziranog soka. Doduše, kafa je i dalje bolja opcija jer kofein ima dobar uticaj na zdravlje. Iako će vam kofein i dodatni šećer sigurno pomoći za dobijanje instant energije, oni mogu brzo da dovedu i do njenog pada. To ne znači da ste osuđeni na umor!

Postoji obilje zdrave hrane koja će prirodno podići nivo energije onda kada ostanete bez nje. Sledeći put, kada vam zatreba energetski podsticaj, preskočite zašećerena pića i navalite na neku od ovih 15 zdravih namirnica:

1. Kvinoja

Ova super hranljiva namirnica sadrži dosta magnezijuma, što je korisno za prirodno povećanje nivoa energije. Takođe, sa visokim sadržajem vlakana, proteina, folata, gvožđa i kalcijuma, složeni ugljenik će vas duže držati punim energije i neće vam trebati energetska pića.

2. Čija semenke

Ove snažne, super semenke su pune materijama koji podstiču energiju, uključujući vlakna, omega-3 i proteine. U samo dve kašike ovih semenki se nalazi 11 grama vlakana. Čija semenke će vam pomoći da držite glad u normali, što znači da vam neće trebati popodnevne grickalice.

3. Med

Zaboravite sokove i bombone, ako hoćete nešto slatko, svojoj ishrani dodajte med. Viskozni zaslađivač je nizak po glikemijskom indeksu i daje vam potrebnu energiju tokom celog dana, bez povećanja nivoa šećera u krvi.

Foto: Pixabay.com

4. Spanać

Ispostavilo se da je Popaj bio sasvim u pravu. Ova listnata, zelena, super hrana je puna gvožđe, koja prenosi kiseonik kroz telo i bitna je za proizvodnju energije u vašim ćelijama. Spanać je odličan izvor drugih energetskih materija, poput vlakana, magnezijuma i folata.

5. Borovnice

Borovnice su pune vlakana, antioksidanasa i mangana (koji pomažu pretvaranju ugljenih hidrata i masti u energiju), borovnica je veliki izvor prirodne energije. Istraživanja pokazuju da je ovo voće povezano i sa pojačavanjem funkcije mozga i boljim mentalnim fokusom, tako da preporučujemo da odmah počnete da ih jedete.

6. Bademi

Ako se borite protiv popodnevnog umora, zdrave mononezasićene masti i B2 vitamini u bademima bi trebalo da vam vrate energiju. Držite bademe blizu da možete odmah da ih pojedete kada vam padne enegija.

7. Losos

Ova masna, ružičasta riba sadrži dugačku listu svojstava koja pomažu u pretvaranju hrane u energiju, uključujući riboflavin, niacin, vitamin B6 i proteine. Pored toga, to je odličan izvor Omega-3, koji su povezani sa tonom zdravstvenih koristi, uključujući i smanjenje rizika od raka dojke.

Foto: Pixabay.com

8. Avokado

Ovo kremasto voće je recept za održivu energiju: veliki je izvor zdravih masti, proteina i ugljenih hidrata, avokado pruža dugotrajan podsticaj tokom čitavog dana bez osećaja težine u stomaku. Avokado se može pohvaliti visokom koncentracijom vitamina B i magnezijuma, što utiče na proizvodnju energije.

9. Pasulj

Sa manje masti i visokim nivoom vlakana, pasulj je super oružje koje se bori sa umorom. Vlakna stabilizuju nivo šećera u krvi, dok magnezijum i gvožđe rade na proizvodnji energije. Pasulj je odličan izvor proteina i za mesoždere i za vegetarijance.

10. Pomorandže

Pomorandže su bogate riboflavinom, ključnom komponentom proizvodnje energije na bazi kiseonika. I zato što je ovo voće bogato vitaminom C, folatima i kalijumom, imaćete stabilan rast energije tokom celog dana, a ne njen pad oko podneva.

11. Banane

Kompleks ugljenih hidrata, vlakana, kalijuma, vitamina B6... Čini se da banane imaju skoro sve što vam je potrebno za dopunjavanje dnevnog goriva. Ovo voće je odličan dodatak vašem doručku, ili čini idealnu užinu za podnevnu obnovu energije.

Foto: Pixabay.com

12. Integralne žitarice

Zbog toga što su cela zrna puna vlakana koje telo polako apsorbuje, ona vam daju stalni tok energije koja može da traje satima. Cela zrna su odlična i za vaše srce). Ovsena kaša, pahuljice od celog zrna i smeđi pirinač su odlične opcije za dobijanje dodatne energije.

13. Repa

Slično spanaću i ostalom lisnatom povrću, repa pomaže u transportu kiseonika kroz telo i tako proizvodi dodatnu energiju. Repa je odličan izvor vlakana, folata i vitamina C, koji vam daju trajnu energiju tokom dana.

14. Jaja

Jaja se smatraju kompletnim proteinima, što znači da poseduju svih devet esencijalnih aminokiselina. Šta ovo znači? Stalna i održiva energija tokom dana. Jaja sadrže aktivne vitamine B grupe, što ih čini odličnim jutarnjim gorivom.

15. Pšenična trava

Pakovanje pšenične trave je puno hranljivih materija kao i dva i po kilograma povrća. Jedno pakovanje je dovoljno da vam obezbedi energiju bez kofeina, a ta energija će trajati ceo dan.

#Hrana

#Kafa

#Zdravlje

'