AKTUELNO

Rukovodstvo i predstavnici sindikata BMW-a postigli su dogovor o akcijama za smanjenje troškova kojima se izbegavaju "drastične mere", saopštio je danas taj nemački proizvođač automobila.

BMW je razgovarao sa predstavnicima sindikata i svojim glavnim dobavljačima, jer nastoji da do 2022. godine ostvari uštedu rashoda od preko 12 milijardi evra, prenosi agencija Rojters.

Dogovor podrazumeva smanjenje određenih isplata radnicima na osnovu profita kompanije, kao i izmene božićnih i drugih bonusa za pojedine radnike. Te mere će stupiti na snagu od 2020. godine.

"Postigli smo rešenje zasnovano na solidarnosti. To nam omogućava da izbegnemo drastične mere koje drugi preduzimaju kako bi umanjili svoje troškove", izjavio je izvršni direktor BMW-a Oliver Cipse.

Ova najava iz BMW-a dolazi samo dan nakon što je kompanija "Audi" objavila da će ukinuti svako deseto radno mesto, što će osloboditi više milijardi evra za finansiranje njenog prelaska na proizvodnju električnih vozila.

Automobilske kompanije širom sveta suočene su sa krizom u auto industriji, posebno u Kini, i potrebom da povećaju ulaganja u električna vozila, jer sve više zemalja želi da zabrani uobičajene motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

#BMW

#Troškovi

'