AKTUELNO

Za sve vas koji ne možete da ostavite telefon do poslednjeg trenutka pre nego što zaspite - imamo dobre vesti. Plava svetlost možda nije toliko ometajuća za spavanje kao što se nekada mislilo.

Studija Univerziteta u Mančesteru je, naime, otkrila da toplije boje koje se preporučuju za upotrebu noću zapravo mogu da nateraju naša tela da pomisle da je i dalje dan

Istraživanje sugeriše da upotreba prigušenog, hladnijeg svetla uveče može biti korisnija, prenosi AndroidCentral.

Objašnjenje je da je sumrak prigušeniji i "plavlji" od dnevne svetlosti, a da naši telesni satovi koriste svetlost kako bi odredili koje je doba dana, proizvodeći melatonin i pripremajući naše telo za san.

Ranije se smatralo da je melanopsin, protein osetljiv na svetlost, posebno osetljiv na plavu svetlost. Zbog toga su uvođene funkcije na uređaje sa ekranima koje daju žute tople nijanse.

"Mi smatramo da ovo nije najbolji pristup, jer promene u boji mogu poništiti bilo kakve prednosti dobijene smanjenjem signala svetline koji otkriva melanopsin", navodi dr Tim Braun sa Univerziteta u Mančesteru.

Iako su testovi sprovođeni samo na miševima, Broun kaže da postoji dobar razlog da veruje da će efekat na ljude biti isti. "Naša otkrića sugerišu da upotreba prigušenih, hladnijih svetala uveče i jačih toplijih svetala tokom dana može biti korisnija", navodi on.

#Mobilni telefon

'