AKTUELNO

Različita su razmišljanja o načinima na koji bi mogao da se omogući pristup internetu na područjima koja su trenutno slabo ili nikako pokrivena signalom. U poslednje vreme, sve se češće priča o satelitskom internetu.

"SpaceX" već je poslao nekoliko stotina od planiranih više od 30.000 malih satelita Starlink koji bi ljudima na Zemlji trebalo da omoguće pristup mreži tamo gde je trenutno nema.

Zbog toga je "Google X" ekipa (koji je sada deo Alfabeta) pre 7 godina imala, kako su naglasili na svojoj stranici, "ludu ideju" o korišćenju internetskih balona opremljenih antenama koji bi mogli da služe kao mobilne bazne stanice.

U taj projekat "Loon", kako su ga nazvali, uložili su velike resurse i puno vremena, ali sve se isplatilo jer je ove nedelje započela prva komercijalna primena takvog balonskog interneta u Keniji.

Baloni bi signalom trebalo da pokrivaju područje od oko 50.000 kvadratnih kilometara. Prosečna brzina interneta iznosi 18.9 Mbps (download) i 4,74 Mbps (upload), uz latenciju (kašnjenje) od 19 ms.

Kako su naglasili na službenom blogu, tokom testiranja je oko 35.000 osoba koristilo njihov balonski internet, a da to nisu ni znali. Internet servis baziran na balonima pokazao se i više nego dobar za usluge poput glasovnih i video poziva, društvenih mreža, surfovanja internetom itd.

Testiranja su počela još pre pandemije, a situacija sa širenjem koronavirusa samo je ubrzala razvoj i implementaciju servisa. Baloni lete u stratosferi na visinama između 18 i 25 km, gde su vetrovi slabiji, a upravo se strujanje vetra koristi za kretanje balona, prenosi portal Zimo.

Kako bi se pravilno rasporedili za pokrivanje najvećeg mogućeg područja, koriste se sistemi veštačke inteligencije. Baloni mogu nekoliko meseci da budu u vazduhu, nakon čega se vraćaju na zemlju, a zamenjuju ih novi.

#BALON

#Internet