AKTUELNO

Ekran se okrenuo za 90 stepeni, ne možete da nastavite da kucate, "iskaču" vam iritantni prozori... i za to postoji rešenje.

Nema kome se bar jednom nije dogodilo da slučajno pritisne nekoliko tastera na tastaturi odjednom. Možda vam se tada ekran okrenuo za 90 stepeni, možda više niste mogli da nastavite da kucate, možda su počeli da vam po ekranu "iskaču" iritantni prozori.

Razlog je to što ste slučajno aktivirali neku od Windows 10 prečica. Sajt MakeUseOf donosi pregled i objašnjenja najčešćih od njih.

Ekran "naglavačke"Najčešću slučajnu grešku na tastaturi izaziva kombinacija tastera Ctrl + Alt i neke od strelica. Sve što treba da uradite - to isto! Pritisnite Ctrl + Alt + strelicu za gore (↑) da biste vratili ekran u normalno stanje.

Ove prečice, međutim, rade samo kod laptopova koji imaju integrisanu grafičku karticu. Ako vam se ekran zakrene za 90 stepeni i prečica ne radi, otvorite Settings > System > Display, skrolujte do Scale and layout i promenite orentaciju ekrana u Landscape.

"Pogrešna" lozinka

Kada nekoliko puta zaredom upišete tačnu lozinku, a stranica vam i ne dozvoljava pristup, možda je problem u slučajno pritisnutom tasteru - Caps Lock.

Brojevi kao strelice - Za ovaj "bag" je odgovorno slučajno pritiskanje Num Lock tastera, koji tastere numeričkog dela tastature (desno) pretvara u strelice (i obrnuto). Ako je Num Lock isključen, numerički tasteri će se ponašati strelice, Home i End. Da biste koristili desnu stranu tastature, Num Lock lampica mora da bude upaljena.

Ekran menja veličinu - Ako se neka aplikacija na ekranu odjednom zumira ili odzumira, verovatno pritiskate Ctrl i skrolujete točkićem miša u isto vreme. Ova kombinacija služi za podešavanje veličine (zumiranje) internet stranica. Da biste vratili originalnu veličinu stranice, pritisnite Ctrl+0.

Kucanje briše prethodni tekst - Za ovu grešku odgovoran je slučajno pritisnut taster Insert. Njime se mena, odnosno briše, tekst iza kursora novim koga kucate. Da biste je deaktivirali, ponovo pritisnite Insert.

Ne radi mi "tačped" - Postoji više razloga koji bi mogli da utiču na funkcionisanje tačpeda, a jedan od njih je i tastatura. Većina laptopova dolazi sa Fn tasterom, koja ima dodatne funkcije u kombinaciji sa drugim tasterima.

Veliki broj tastatura ima taster koja isključuje tačped. Tačna kombinacija varira od modela do modela, a obično je Ctrl+F5.