AKTUELNO

Iako odgovor zavisi od toga koliko se često slušalice koriste, stručnjaci ipak preporučuju redovno čišćenje pre i posle svakog korišćenja.

U nedavnom istraživanju, tokom koga je na analizu poslato više različitih pari slušalica, rezultati iz laboratorije su pokazali da se na njima zadoktoržava niz gljivica i bakterija, pa čak i opasne zlatne stafilokoke koji prouzrokuju upalu pluća.

Zbog toga postavlja se pitanje koliko često i na koji način treba čistiti slušalice. Odgovor zavisi o toga koliko se često slušalice koriste, međutim, zdravstveni stručnjaci ipak preporučuju redovno čišćenje, a to znači pre i nakon svakog korišćenja.

Doktor za uho, grlo i nos doktor Darius Kohan, je za CNN objasnio da može da se dobije infekcija ušiju zbog prljavih slušalica.

- Slušalice stoje na raznim površinama, a zatim ih gurnete u uho u kojem je gomila ušnog voska. Na njima su se nakupile bakterije, pa ćete dobiti infekciju - kaže doktor Kohan koji savetuje ne samo da češće čistite slušalice, nego da imate više slušalica koje redovno menjate kako biste smanjili uticaj bakterija u ušima.

Slušalice možete prebrisati maramicama za dezinfekciju koje inače koristite, međutim svakako ih osušite pre nego što ih ponovo upotrebite.

Takođe, možete koristiti manju količinu sredstva za dezinfekciju ruku. Nanesite ga na suvu maramicu i prebrišite slušalice. Svakako ih osušite pre nego što ih upotrebite.

Preporuka je da utrašnju ivicu slušalice je da je pređete čačkalicom kako biste pokupili veće naslage prljavštine, a za dubinsko čišćenje upotrebite plastelin, prenose Novosti.

Napravite kuglicu i potom nežno pritiskajte unutrašnjost slušalica kako bi se na njega zalepila prašina i sve ostalo. Ponavljajte taj postupak dok slušalice ne postanu čiste.